Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Důležitá zpráva: Češi se měsíc před olympiádou nenudí

Sport

  9:11
PRAHA - Vrhnul se do přečíslení, třikrát vyměnil puk se spoluhráčem – a skóroval do poloprázdné klece. Pro českého hokejistu Martina Havláta to byl první zásah v novém roce. Právě tím své Minnesotě pomohl v NHL k výhře 4:3 nad Pittsburghem. A třeba deník Star Tribune hned napsal: "Marty je zpátky." Snad opravdu je...

Jaromír Jágr se pere o puk se Sergejem Mozjakinem. O nominaci se ale prát nemusí, tu má téměř jistou. foto: ČTK

Vskutku se to zdá být dost příznačné – 28letý útočník bodoval už v osmém utkání po sobě, třebaže se ještě pár týdnů zpět bodově trápil.

Tým na OH

Jak si vedou hokejoví reprezentanti od zveřejnění nominace (30. 12. 2009) BRANKÁŘI:
Tomáš Vokoun (Florida/NHL) Zápasy/Inkasované branky: 5/11 Průměrné % úspěšnosti: 94,32 Předpokládaná pozice: jednička Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL) Zápasy/Inkasované branky: 3/12 Průměrné % úspěsnosti: 80,73 Předpokládaná pozice: dvojka Jakub Štěpánek (Vítkovice/02 ELH)
Zápasy/Inkasované branky: 3/12 Průměrné % úspěšnosti: 84,68 Předpokládaná pozice: trojka

OBRÁNCI:
Marek Židlický (Minnesota/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (1+5) Předpokládaná pozice: ofenzivní Tomáš Kaberle (Toronto/NHL)
Zápasy/Kanadské body: 6 (1+3)
Předpokládaná pozice: ofenzivní
Pavel Kubina (Atlanta/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (0+3) Předpokládaná pozice: ofenzivní
Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL)
Zápasy/Kanadské body: 5 (0+1)Předpokládaná pozice: ofenzivní
Jan Hejda (Columbus/NHL)Zápasy/Kanadské body: 6 (2+2)
Předpokládaná pozice: defenzivní
Filip Kuba (Ottawa/NHL)
Zápasy/Kanadské body: 6 (1+1) Předpokládaná pozice: defenzivní
Roman Polák (St. Louis/NHL)
Zápasy/Kanadské body: 5 (0+1)Předpokládaná pozice: defenzivní
Miroslav Blaťák (Ufa/KHL)
Zápasy/Kanadské body: 4 (0+1) Předpokládaná pozice: defenzivní

ÚTOČNÍCI:
Jaromír Jágr (Omsk/KHL)
Zápasy/Kanadské body: 4 (0+2) Předpokládaná pozice: 1. lajna Petr Čajánek (Petrohrad/KHL) Zápasy/Kanadské body: 3 (2+2) Předpokládaná pozice: 1. lajna
Milan Michálek (Ottawa/NHL) Zápasy/Kanadské body: 5 (0+0) Předpokládaná pozice: 1. lajna Martin Havlát (Minnesota/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (1+6) Předpokládaná pozice: 2. lajna Tomáš Plekanec (Montreal/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (2+0) Předpokládaná pozice: 2. lajna Patrik Eliáš (New Jersey/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (2+3) Předpokládaná pozice: 2. lajna TomášFleischmann(Washington/NHL) Zápasy/Kanadské body: 5 (1+3) Předpokládaná pozice: 3. lajna David Krejčí (Boston/NHL) Zápasy/Kanadské body: 6 (1+4) Předpokládaná pozice: 3. lajna Roman Červenka (Slavia/O2 ELH)
Zápasy/Kanadské body: 2 (0+3) Předpokládaná pozice: 3. lajna
Martin Erat (Nashville/NHL) Zápasy/Kanadské body: 2 (1+0) Předpokládaná pozice: 4. lajna Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL) Zápasy/Kanadské body: 3 (1+2) Předpokládaná pozice: 4. lajna Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL) Zápasy/Kanadské body: 4 (2+0) Předpokládaná pozice: 4. lajna

Potřebnou sebedůvěru však jako by mu na dálku poslal reprezentační kouč Vladimír Růžička. Od zveřejnění nominace na olympiádu ve Vancouveru je právě Havlát z reprezentačního výběru nejproduktivnějším Čechem.

Do startu her zbývá měsíc. A jak si vedou ostatní? "Hlavně jsme rádi, že se zatím nikdo vážně nezranil. A že jsou všichni plně vytěžováni," říká za národní tým jeho trenérský asistent Josef Jandač.

Kdo se veze na vlně formy
Kéž by zrovna Havlátovi vydržela až do turnaje ve Vancouveru – možná není hráče, který by to potřeboval víc. V první polovině sezony se i díky zdravotním trablům spíše trápil. "Jenže my ho chtěli i přes jeho těžké období podržet," vzpomíná si Jandač. Nedávno ho dal Todd Richards, kouč Wild, do útoku s Brodziakem a Latendressem. "Jsme lepší a lepší," pochvaluje si forvard.

Vedle Havláta body poctivě sbírají i útočníci Patrik Eliáš, David Krejčí nebo v ruské KHL Petr Čajánek. Z obránců se jim mohou rovnat i ofenzivně ladění Marek Židlický s Tomášem Kaberlem. "I když Mára nemá úplně dobré hodnocení plus/minus bodů," upozorňuje Jandač. Těm totiž jednoznačně vévodí Pavel Kubina z Atlanty.

Největší radost vám stejně udělá článek nejdůležitější: gólman Tomáš Vokoun si na Floridě udržuje skvělá čísla, čímž dá zapomenout na horší výkonnost svých náhradníků Pavelce a Štěpánka. "Takže nás to tolik netíží," přiznává Jandač.

Kdo si udržuje standard
Zaplať pánbůh – není jich tak málo. V útoku Fleischmann, Rolinek, Vašíček či Jágr, jenž se v sobotu zapojil v KHL do hromadné bitky. Včera ho citovala ruská média: "Něco takového jsem v kariéře nezažil."

Spokojeni jsou také v Montrealu s Tomášem Plekancem, s nímž vedení klubu chce prodloužit smlouvu, která mu na jaře skončí. "Ohromilo mě, jaký má přínos pro tým," pronesl o něm dokonce jeho nový spoluhráč Mike Cammalleri.

"Z beků jsou ve svých klubech plně vytěžováni úplně všichni," pozoruje Jandač. Kdo nejvíc? Jednoznačně Zbyněk Michálek z Phoenixu, který hraje zhruba 28 minut za zápas. "To je, jako byste hráli celé utkání na dvě lajny," dodává reprezentační trenér.

Od koho se čeká trochu víc
Ať se tomu snaží všichni vyhnout, na seznamu jedno jméno stejně je: Milan Michálek za Ottawu hraje v elitním útoku, ale v tomhle roce ještě nebodoval. "V tak silné pětce by ale měl," povídá Jandač o hráči, jenž má kvůli drobnému zranění vynechat teď minimálně dva zápasy. Koho trápí zdravotní potíže Martin Erat z Nashvillu se zranil hned po olympijské nominaci. Vrátil se po dvou týdnech – a hned se gólově prosadil. "Vedle Michálka je další variantou do útoku k Jágrovi s Čajánkem," prozradil Jandač.

Ze seznamu zraněných se nedávno dostali i slávista Červenka s gólmanem Štěpánkem. Naopak kromě Michálka teď přibyl na marodku Ottawy krátkodobě i bek Filip Kuba. Ne, nic vážného to není. Ale pozor: do her přece zbývá ještě měsíc.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!