Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dvě věže tentokrát zářily v béčku

Sport

  8:15
PRAHA - „Jendooo,“ zařval si Vratislav Lokvenc. Od Jana Kollera dostal centr přes polovinu šířky hřiště a efektním volejem poslal balon levačkou do šibenice. Byla to perfektní spolupráce dvou věží, které umějí zářit v české reprezentaci.

Vratislav Lokvenc (vlevo) a Jan Koller na tréninku se sparťanským béčkem. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Tentokrát ale neperlily v zápase ani na tréninku národního týmu. Kolem nich pobíhalo jen pár mladíků ze sparťanského béčka.
 
Ke hřišti se trousili novináři, aby sledovali neobvyklou přípravu hvězd. „Stačí koupit dva útočníky a hned je zájem,“ žertovali muži z realizačního týmu Sparty.

Dvě opory, které donedávna trápilo podobné těžké zranění kolene, už se připravují naplno. V tréninkovém centru Sparty se chystaly na soustředění národního týmu.

Příprava na mistrovství světa vypukne ve čtvrtek. „Uvažoval jsem, s kým půjdu trénovat. A sparťanské áčko trénuje až odpoledne, navíc je tam asi trošku jiná atmosféra,“ zmínil Lokvenc sobotní skandální pomoc Sparty ohrožené Plzni.

Nakonec se dohodl s Kollerem a vydali se na bývalý spartakiádní stadion, kde budou i dnes. Měli na sobě modrá trika, která v poledním slunci rychle propotili. Na Kollera dokonce vybyly bílé trenýrky s jeho číslem 9.

Dohlížel na ně Jaroslav Šilhavý, jeden ze sparťanských trenérů a reprezentační asistent. Hvězdy nešetřil, po prohraném zápase na dvě branky musely dělat kliky.

Porážku v jednom ze tří utkání pěti proti pěti zapříčinil právě Koller. Když se dohrálo, mohl srovnat stav z penalty. Postavil si míč, ale mladičký brankář Ondřej Pávek mu ho klidně přišel odsunout dozadu. A pak střelu k levé tyči vystihl.

Béčko Sparty? Koller v něm byl před dvanácti lety
Když Kollerovi tenhle moment po tréninku připomínali novináři, jenom se smál. A pak vyprávěl, jak před dvanácti lety právě v B-týmu Sparty začínal velkolepou kariéru.

„Vzpomínali jsme s Tomášem Požárem (bývalým obráncem Sparty, který stál nedaleko - pozn. red.), že pro nás byla událost, když jsme hráli za béčko a přišli k nám na trénink třeba Siegl s Frýdkem. Okukovali jsme je a měli přitom otevřené pusy,“ vykládal s úsměvem Koller.

Teď se naopak trošku styděli současní mladíci z rezervy. Gólman Pávek šel po tréninku nesměle ke Kollerovi vyzvednout zapomenutý míč. „Normálně mu řekni: Dino, hoď mi ten balon,“ řehtal se mu někdejší reprezentační brankář a dnes trenér Petr Kouba.

Autor: