Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dvojnásobný vítěz Tour de France Fignon zemřel. Podlehl rakovině

Sport

  16:11aktualizováno  16:45
PAŘÍŽ - Dvojnásobný vítěz cyklistické Tour de France Laurent Fignon dnes podlehl rakovině slinivky břišní. Francouzský šampion nejslavnějšího světového závodu z let 1983 a 1984 oslavil 12. srpna padesátiny.

Dvojnásobný vítěz Tour de France Laurent Fignon, který dnes zemřel na rakovinu foto: ČTK

Pařížský rodák Fignon oznámil, že trpí rakovinou, loni v červnu. V té době zároveň vydal autobiografii s názvem "Byli jsme mladí a bezstarostní", v níž otevřeně přiznal, že si během kariéry pomáhal zakázanými prostředky. Po nástupu krevního dopingu EPO v 90. letech však jeho užití odmítal.

Navzdory smrtelnému onemocnění pracoval ještě letos na Tour jako konzultant televize France 2, která dnes o jeho úmrtí informovala. Byl to velký šampion, v kterém se skloubil talent s železnou vůlí. Byl to také velmi inteligentní muž," vzdal mu hold šéf francouzské cyklistiky David Lappartient.

Fignon, jenž závodil v dioptrických brýlích, jezdil v profesionálním pelotonu v letech 1982-1993. Vedle dvou triumfů na "Staré dámě" vyhrál v roce 1989 Giro d'Italia a několik klasik, například dvakrát slavný závod Milán-San Remo.
Laurent Fignon čeká na letišti v Lille

O jeho zhoršujícím se stavu věděl i sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, jenž mu ještě v pondělí vzkazoval přes sociální síť Twitter: "Do toho, Laurente!" Fignon, jenž závodil v dioptrických brýlích, jezdil v profesionálním pelotonu v letech 1982-1993. Vedle dvou triumfů na "Staré dámě" vyhrál v roce 1989 Giro d'Italia a několik klasik, například dvakrát slavný závod Milán-San Remo.

Pět let po svém druhém triumfu na Tour de France útočil na hattrick, ale prohrál o osm sekund s Američanem Gregem LeMondem, což je nejtěsnější rozdíl mezi nejlepšími dvěma jezdci v historii tohoto závodu.

Fignon byl jeden z nejslavnějších cyklistů 80. let 20. století, kvůli své technice i vizáži (závodil v dioptrických brýlích) si vysloužil přezdívku Profesor. První cyklistický závod absolvoval až v 16 letech, profesionálem se stal o šest let později.

Při své premiérové účasti na Tour de France v roce 1983 využil nepřítomnosti Bernarda Hinaulta, svého stájového kolegy a největšího favorita, a vyhrál. Prvenství obhájil i o rok později, kdy Hinaulta suverénně porazil. 
Laurent Fignon

V roce 1989, kdy se stal světovým jezdcem číslo jedna, měl na dosah třetí triumf na Tour, nakonec skončil o pouhých osm sekund druhý za Američanem Gregem Lemondem. Profesionální kariéru ukončil v roce 1993, poté se podílel na organizaci různých cyklistických závodů.

Kdo byl Laurent Fignon?

Datum a místo narození: 12. srpna 1960, Paříž
Státní příslušnost: Francie
Největší úspěchy: dvojnásobný vítěz Tour de France (1983 a 1984); vítěz Gira d'Italia 1989; dvojnásobný vítěz závodu Milán - San Remo (1988 a 1989); vítěz závodu Valonský šíp 1986

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...