Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dvojnásobný vítěz Tour de France má rakovinu, možná z dopingu

Sport

  17:50
Dvojnásobný vítěz Tour de France Laurent Fignon má rakovinu slinivky břišní. Jednou z příčin onemocnění by podle osmačtyřicetiletého bývalého cyklisty mohlo být i užívání dopingu. "Nemůžu vyloučit, že by to hrálo roli," citovala Fignona agentura AFP.

Archivní snímek. foto: ČTK

"Užíval jsem hlavně přípravky, které šly rovnou do svalů a ne přes žaludek.V tuhle chvíli však nejde říct ano ani ne, je to těžké," dodal s tím, že podle jeho lékařů to není pravděpodobné.

Vítěz Tour z let 1983 a 1984 už má za sebou dva týdny chemoterapie. "Rakovina je v pokročilém stádiu a zatím jen víme, že zasáhla slinivku.

Netuším, kolik života mi zbývá. Jsem však optimista a budu bojovat, protože věřím, že tuhle bitvu můžu vyhrát," uvedl Fignon, který v roce 1989 vyhrál také Giro d'Italia. V červenci ho čeká další série vyšetření.

Bývalý šampion si před časem znepřátelil množství kolegů svou knihou Byli jsme mladí a bezstarostní, v níž popisuje vlastní zkušenosti s užíváním amfetaminů a kortizonu. Fignon tvrdí, že všichni cyklisté jeho generace dopovali. Kritiku si vysloužil především od Bernarda Hinaulta a Laurenta Jalaberta, oba mu ale nyní na dálku popřáli hodně sil.

Podpory se Fignon dočkal i od sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga. Američan, jenž svůj boj s rakovinou vyhrál, mu prostřednictvím internetové platformy Twitter vzkázal, že ho považuje za "přítele, skvělého člověka a cyklistickou legendu".

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...