Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Eliáš? Mluvili jsme o něm, říká Musil

Sport

  11:56
RIGA - Neváhá na hráče zařvat, požaduje i v tréninku stoprocentní nasazení. Z Františka Musila, který před mistrovstvím světa přijal roli asistenta hlavního kouče, ale sálá nakažlivá radost z hokeje.

Musil. foto: Michal Doležal, ČTK

LN Je na vás vidět, že si minuty na ledě užíváte. Vystřelíte si na branku, debatujete s hokejisty, vymýšlíte cvičení. Myslíte, že se vám daří hráče strhnout?
Když mě Lojza Hadamczik oslovil, tak jsem řekl, že můj cíl je pozitivní přístup k hokeji. Věřím, že když je to ve správné míře, tak to má pozitivní efekt a všechno zapadá do sebe. To je velká část úspěchu.

LN Není pro trenéra nebezpečné mít s hráči moc přátelské vztahy?
Nejsem jejich kamarád. Je tam zdravý odstup. Svých pravomocí jsem si vědom já i hráči.

LN Nemyslíte, že Češi mají v nátuře leckdy nudné tréninkové drily tak trochu odfláknout?
To mně vždycky vadilo. Možná že se svým chováním snažím kluky ovlivnit na pozitivní stranu. Jak se člověk cítí, jak se stmelí dohromady, jak jeden věří druhému, to začíná v tréninku. Nejde to najít jen v zápase. Když se udělá na krátkodobém turnaji dobrá parta, která si věří, tak se dá těžko porážet.

LN Vidíte tyhle věci u současného národního týmu?
Já jo.

LN Hlavní trenér Alois Hadamczik si udržuje od hráčů odstup. Máte role v tomto smyslu rozdělené?
Hlavní trenér musí mít odstup. To je člověk, který všechno rozhoduje. Asistenti by podle mě - a nevím jestli je to správně - měli být takovou spojkou mezi hráči a hlavním trenérem. Ale samozřejmě existují určité meze.

LN Co se dá dělat, když vám hráč lidsky nesedne? Jak nebýt nespravedlivý?
No... Člověk se musí naučit s hráči pracovat. Ne všichni hráči jsou naše krevní skupina, ale hráči stejné skupiny nikdy nedají dohromady dobrý tým. Tam musí být smíšenina nátur.

LN Co je zatím největší slabina českého týmu?
Nevím, jestli se dá mluvit o slabinách. Proti Lotyšům podalo mužstvo maximálně soustředěný výkon a mělo schopnost vnutit soupeři naši hru. To pro mě bylo strašně důležité. Druhý zápas mi zase udělal ohromnou radost, protože se nám dařily přesilovky. Hodně jsme se na to zaměřili. Mně se zdá, že mužstvo je strašně zdravé, že má chuť. Je tu dobrá nálada. Až těžší zápasy ale ukáží, z čeho jsme tým postavili.

LN Myslíte ještě na další posily z NHL?
V současné době je kádr uzavřený. Sledujeme i NHL, ale tam je to na dlouhé lokte.

LN Ptám se proto, že Eliášovo New Jersey a Havlátova Ottawa prohrávají 2:0 na utkání. Je možné, že byste je oslovili?
Samozřejmě že jsme o nich jako trenéři mluvili, ale bereme to tak, že zítra budeme chytřejší.

LN Není někdy na škodu povolávat další, byť vynikající hokejisty? Nerozhodí to mužstvo?
Současná generace hráčů je jiná, oni jsou velice přístupní a velice odolní. Chápou realitu. Hráči si s tím možná trošičku lámou hlavu, ale to zase není takový problém.

Autoři:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...