Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Eliáš: Prý jsem přivezl štěstí

Sport

  15:35
KLOTEN - Ze zámoří přiletěl v sobotu dopoledne, odpoledne už forvard Patrik Eliáš (33) pomohl k vítězství českého týmu nad Slovenskem. Hokejista New Jersey skvěle zapadl do formace k Tomáši Plekancovi a Milanu Michálkovi a sám vstřelil poslední gól utkání.

Eliáš se může znovu usmívat. foto: ČTK

* Po vašem příjezdu se českým hokejistům začalo dařit. Prozraďte, co jste přivezl za talisman?

Prý jsem přivezl štěstí Karlovi Rachůnkovi (ten zaznamenal proti Slovensku tři asistence pozn. redakce). V kabině kluci říkali, že jsme přijeli tři noví hráči: já, Milan Michálek a Karel.

* Jak se vám po dlouhém letu hrálo?

Cítil jsem to, nebylo to optimální, puk mi trochu poskakoval. Zápas se ale dobře vyvíjel a pro mě to tak bylo jednodušší.

* Pomohla vám výhra v tom, že jste lépe zvládl přesun ze zámoří?

To je vždy ošemetné. Já se budu snažit hrát co nejlíp, ale vím, že únava je druhý den větší. Teď jsem rád, že jsem mohl zápas se Slovenskem odehrát. Mohl jsem se zapotit, dostat se trochu do kondice a pohrát si s pukem.

* Kolik jste toho stihl před zápasem naspat?

Asi hodinu. Ale spíš to byl takový polospánek. Moc jsem toho nenaspal. Ani v letadle. Měli jsme víc než dvě hodiny zpoždění kvůli opravě na letadle, tím pádem mě vynervovali ještě víc. Já nerad lítám, do toho turbulence kvůli špatnému počasí. Byl jsem z toho tak vystresovaný, že jsem v letadle neusnul vůbec.

* Český tým měl za sebou dvě porážky, ve kterých ho srážela zbytečná vyloučení. V utkání se Slovenskem ale bylo vše jinak, překvapilo vás to?

Asi jsem nečekal nic snadného, ale na druhou stranu je to plus pro nás. Začali jsme hrát agresivně, vytvořili si přesilovky, disciplinovaně jsme hráli dozadu, vyvarovali se chyb a vyloučení.

* Jaká byla souhra s Michálkem a Plekancem?

Je fajn. S Plekym a Milanem jsme měli pár slibných šancí a pěkné kombinace. Všichni tři jsme hráli zodpovědně dozadu, doplňovali jsme se. Milan je skvělý, příjemně mě překvapil, je silný na puku, podrží to. Pleky to samé. Věřím, že v úspěšné spolupráci budeme pokračovat.

* Prý jste párkrát okřikl Milana Michálka, když se vám pletl nalevo. Je to pravda?

Ne (smích). Mně bylo řečeno, že budu hrát pravé křídlo, ale to je jediná pozice, kterou moc nehraju. Milan je přece jen mladší, tak šel napravo on.