Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Erat cílil třikrát přesně

Sport

  11:45
NEW YORK - Po montrealském Tomáši Plekancovi se se svým prvním hattrickem v NHL může pochlubit další český hokejista. Útočník Martin Erat ho nastřílel na ledě Edmontonu, když třemi góly zařídil výhru Nashvillu 5:1. Na dvě branky mu přihrál Jan Hlaváč, který byl před týdnem vyměněn z Tampy Bay.

Martin Erat foto: ČTK

Erat zahájil svou kanonádu ve 4. minutě, když se jeho střela odrazila do sítě od obránce Steva Staiose. Za dalších deset minut přidal rodák z Třebíče druhou branku, kterou zvýšil už na 3:0. Hattrick pak dovršil v úvodní minutě druhé třetiny, kdy překonal Dwaynea Rolosona, který po první třetině vystřídal v brance Mathieu Garona.

"První hattrick v NHL, to je samozřejmě nádhera. Ale teď není důležité, kdo dává góly. Hlavní je, že jsme vyhráli a získali dva body. Každý bod je teď pro nás klíčový," řekl Erat. Nashville vyhrál druhý zápas za sebou v rámci šestizápasové série na hřištích soupeřů a vyhoupl se na osmé místo tabulky Západní konference s dvoubodovým náskokem před devátým Vancouverem, který v úterý podlehl Coloradu 1:2.

Forsberg se vrátil do NHL
V dresu Avalanche prožil velký návrat švédský útočník Peter Forsberg, který nastoupil v NHL po téměř roční pauze zaviněné zdravotními problémy. Podle agentury AP na něm ale nebyla dlouhá pauza téměř znát. "Byl velmi efektivní, hodně nebezpečný," ocenil Forsbergův výkon kouč Joel Quenneville.

Forsberg strávil na ledě ve formaci s Joem Sakikem a Milanem Hejdukem téměř dvacet minut, což bylo více, než bylo původně v plánu. "Asi v půlce zápasu jsem se ho ptal, jak je na tom, a on říkal, že se cítí dobře, takže nebyl důvod ho nějak omezovat," uvedl Quenneville.

Forsberg přitom před zápasem absolvoval se spoluhráči pouze jeden celý trénink. "Samozřejmě jsem chtěl dát gól nebo na něj alespoň přihrát, ale bohatě mi ke štěstí stačí, že jsme vyhráli. To je jediné, na čem teď záleží," řekl Forsberg, jehož tým porazil přímého konkurenta v boji o postup do play off počtvrté za sebou.

Po čtyřech zápasech skončila vítězná série New Yorku Rangers, kteří v městském derby podlehli Islanders 3:4 po samostatných nájezdech. Hrdinou večera se stal náhradní brankář Ostrovanů Wade Dubielewicz, jenž zaskočil za Ricka DiPietra, který byl na pohřbu své babičky.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč