Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Erbanová skončila 12. na kilometru, na 1500 metrů může být černým koněm

Sport

  0:24aktualizováno  0:57
RICHMOND - Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová překvapila na olympijských hrách 12. místem na trati 1000 metrů. Na vítěznou Kanaďanku Christine Nesbittovou ztratila 0,97 sekundy a od první desítky ji dělila jen desetina. Druhé a třetí místo získaly reprezentantky Nizozemska Gerritsenová a Van Riessenová.

Karolína Erbanová na olympijské trati. foto: Reuters

V pondělí 22. února to může být její den. Benjamínek české olympijské výpravy, Karolína Erbanová totiž dnes zazářila na své slabší trati - 1000 metrů. Sedmnáctiletá rychlobruslařka měla výborný už start a na prvním mezičase nakonec skončila devátá, dokonce s lepším časem než pozdější vítězka.

VANCOUVER ON-LINE

Přestože závodnice z Vrchlabí startovala ve třetí z celkem osmnácti jízd, po deseti sériích se držela na třetím místě a až pak se začala postupně propadat. Erbanová zajela svůj nejlepší čas v "nevysokohorském" prostředí a jen o šest desetiny vteřiny zaostala za vlastním českým rekordem.

"Je to něco úžasného. Když se podívám, jaká jména jsou za mnou... To jsem si ve snu ani nepředstavovala," radovala se Erbanová. Tréninková kolegyně Martiny Sáblíkové jen litovala, že v poslední zatáčce udělala menší chybu a "spadla" jí ruka. "Kdyby se to nestalo, byla bych v desítce," řekla Erbanová.

Karolína Erbanová na olympijské trati.

Závod na kilometrové distanci je ale Erbanovou hlavně přípravou na 1,5 kilometrovou trať. A zákulisím richmondské haly se začínají nést hlasy, že by se mladá Češka mohla stát černým koněm pondělního závodu a nemusela by se pohybovat daleko od medailových pozic.

Suverenitu na kilometrové trati předvedla čtyřiadvacetiletá Nesbittová, která sice závod rozjela celkem pomalu, pak ale obrovsky zrychlila a nakonec vlétla do cíle o pouhé dvě setiny rychleji než stejně stará Nizozemka Anette Gerritsenová. Na posledních 400 metrech nadělila Gerritsenové půl vteřiny. Pro pořadatelskou Kanadu získala už třetí zlatou medaili od začátku her.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!