Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Parádní jízda! Ledecká se ve sjezdu v Crans Montaně radovala z vítězství

Ester Ledecká na trati sjezdu v Crans Montaně foto: AP

Seděla v cílovém prostoru, usmívala se, mávala. A měla proč. Ester Ledecká při prvním poolympijském startu předvedla parádní výkon, do cíle sjezdu Světového poháru ve švýcarské Crans Montaně dorazila nejrychleji ze všech a oslavila třetí triumf v elitním seriálu.
  12:21

Ledecká měla na druhou Norku Ragnhild Mowinckelovou k dobru 22 setin. Třetí Rakušanka Cornelia Hütterová zaostala o 42 setin.

„Když jsem tady jela naposledy, tak jsem skončila na zemi,“ smála se při vzpomínce na loňský rok. „Takže jsem ráda, že jsem teď závod dokončila a je z toho i první místo.“

V prosluněném Švýcarsku si Češka připsala další výrazný úspěch. K celkem šesti pódiovým umístěním ve Světovém poháru přidala sedmé – to nejcennější.

K tomu má ještě olympijské zlato ze super-G v Pchjongčchangu 2018. A samozřejmě řadu prvenství – včetně dvou olympijských – na snowboardu.

Ester Ledecká v cíli sjezdu v Crans Montaně

Šestadvacetileté Češce se přitom při trénincích v Crans Montaně nedařilo. V prvním byla padesátá, v druhém minula branku a byla čtyřicátá.

„Byly to nejhorší tréninky, které jsem měla. Ani teď na startu jsem neměla dobré pocity,“ přiznala. „Ale takto krásné počasí a prostředí mi zvedlo náladu.“

A Ledecká zazářila.

Na trať se vydala s číslem osm. Nečekalo ji nic lehkého, ve vedení tou dobou totiž byla Mowinckelová, která předvedla parádní jízdu a jasně pokořila ostatní.

Tedy zatím. V cíli ještě chyběla Ledecká. Češka předvedla ještě lepší výkon, neudělala výraznější chybu, držela ideální linii i vysokou rychlost.

Perfektně si poradila i s náročnou pasáží, v níž se po dlouhém skoku musela rychle srovnat do branky. Zde skončila třeba naděje domácí oblíbenkyně Lary Gutové-Behramiové.

Ne však Ledecké.

Když Češka zmíněným úsekem projela, u jejího jména svítila samá zelená čísla. Na druhém měření měla třeba k dobru na Norku 20 setin.

V prostřední pasáži se její náskok sice ztenčoval, na posledním mezičase byl už jen čtyři setiny. Ve finálních brankách ale znovu přidala a cílem projela s 21setinovým vedením.

Ester Ledecká v cíli sjezdu v Crans Montaně

Usmívala se, pochopitelně byla spokojená. A její radost jen a jen vzrůstala. Vždyť zatímco seděla v horkém křesle a mávala do kamery, sledovala, jak závodnice, co jedou po ní, zajíždějí pomalejší časy a ona zůstává první.

Snad jen dvakrát se musela trochu strachovat. To když se se startovním číslem 19 pustila na trať Rakušanka Hütterová a cílem projela s odstupem 42 setin třetí.

Anebo když s třicítkou vyrazila domácí Priska Nuferová a zprvu se zdálo, že by mohla útočit na pódium. To se jí však – stejně jako dalším lyžařkám – už nepodařilo. Nuferová byla s odstupem 81 setin čtvrtá a Ledecká mohla slavit další vítězství.

V hodnocení sjezdu se díky němu posunula o šest míst na sedmou pozici. Dosud nastřádala 223 bodů, první Italka Sofia Goggiaová, která tentokrát byla 15., jich má 422.

Na 29. pozici skončila Slovenka Petra Vlhová a mírně snížila ztrátu na Američanku Mikaelu Shiffrinovou, která tentokrát nestartovala, v boji o velký glóbus. K vedení jí z druhého místa chybí 15 bodů.

Autor: