Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ledecká znovu bojovala o olympijskou medaili. V kombinaci skončila čtvrtá

Ester Ledecká v kombinačním slalomu na olympiádě v Pekingu. foto: ČTK

Po sjezdu byla druhá a naději na medaili držela i po zdařilé slalomové jízdě. Před Ester Ledeckou se ale nakonec tři lyžařky přeci jen dostaly a Češka v alpské kombinaci na olympijských hrách v Pekingu skončila čtvrtá. I přes to, že do slalomu nastoupila se zraněním, které si přivodila v předchozím tréninku, jí k medaili chybělo 80 setin. Tereza Nová byla čtrnáctá.
  8:28aktualizováno  8:46

Z obhajoby zlata z Pchjongčchangu 2018 se radovala Michelle Gisinová, švýcarský úspěch podtrhla ještě druhá Wendy Holdenerová, která ztratila 1,05 sekundy. Na třetí pozici byla s mankem 1,85 sekundy Italka Federica Brignoneová.

Zklamáním naopak skončil závod pro americkou hvězdu Mikaelu Shiffrinovou. Největší favoritka v horní pasáži slalomu upadla a stejně jako v obřím slalomu a slalomu speciál u ní svítí DNF.

To Ledecká prožívala odlišné emoce.

Ve sjezdové části sice chybovala, i přesto ale držela nadějnou výchozí pozici pro slalom. I v něm obstála a ke stupňům vítězek jí nakonec chybělo 80 setin.

Ester Ledecká v kombinačním slalomu na olympiádě v Pekingu.

Tolik rozhodlo, že Ledecká další cenný kov v Pekingu nepřidala. Po triumfu v paralelním obřím slalomu na snowboardu byla pátá v lyžařském super-G, sedmadvacátá ve sjezdu a nyní čtvrtá v kombinaci.

Je to úspěch i proto, že se šestadvacetiletá obojživelnice slalomu tolik nevěnuje. Specializuje se na rychlostní disciplíny. „Omlouvám se, musím se ho jít naučit,“ líčila s úsměvem po sjezdové části reportérům v Pekingu.

Navíc, jak později uvedl fyzioterapeut Michal Lešák, ho odjela s nespecifikovaným zraněním v dolní části těla, které si přivodila v tréninku před slalomem.

I přes to všechno si ale počínala skvěle.

Oproti odbornicím na technické disciplíny jí pochopitelně chyběla lehkost a vytříbená technika. Češka ale všechno doháněla odhodlaností, bojovností, agresivitou.

Na start se postavila jako druhá a s časem před ní jedoucí Rakušanky Christine Scheyerové neměla žádný problém. Porazila ji o 93 setin a ujmula se vedení.

Moc dobře si uvědomovala, že to nic neznamená. Ty největší favoritky se totiž na start teprve chystaly. A i v porovnání s nimi Ledecká celkem obstála.

Pravda, někdy jí k tomu pomohlo štěstí a řada výpadků. Ten potkal i hvězdnou Shiffrinovou.

Ester Ledecká po sjezdu byla druhá a naději na medaili držela i po zdařilé slalomové jízdě. (17. února 2022)

Česká lyžařka držela vedení až do jízdy Brignoneové. Italka předvedla parádní výkon, precizně se propletla mezi brankami a o 80 setin Češku pokořila.

A následovaly další.

Na třetí pozici Ledeckou odsunula o 1,60 sekundy Švýcarka Holdenerová a ze stupňů ji posléze o 2,65 sekundy vystrnadila další Švýcarka Gisinová. Tím ale propad Ledecké skončil a Češka obsadila čtvrté místo.

Další česká zástupkyně – Nová – si díky devíti výpadkům v druhém kole polepšila z 23. místa po sjezdu na konečnou 14. příčku. Na vítězku ztratila 9,79 sekundy.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!