Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nymburk úvodní čtvrtfinále Europe Cupu nezvládl. Doma podlehl Varese

Tomas Woldetensae z Varese a Jaromír Bohačik (vpravo) z Nymburka. foto: ČTK

Nymburští basketbalisté mají k historickému postupu do kýženého semifinále Evropského poháru FIBA daleko. Úvodní souboj na domácí palubovce proti Varese prohráli 65:80. Odveta v Itálii se uskuteční za týden.
  18:23aktualizováno  20:28

Nymburk dal v úvodních třech čtvrtinách shodně po 16 bodech. Do poločasu to stačilo na vyrovnanou partii s aktuálně třináctým týmem italské ligy. V závěru třetí desetiminutovky ale hosté šestibodovou šňůrou utekli na 57:48.

Zároveň si v této pasáži připsal čtvrtou osobní chybu tahoun Varese Nico Mannion. Italský reprezentant, který má na kontě 30 utkání v NBA za Golden State, vystřídal a do hry se vrátil až na závěrečné čtyři minuty zápasu. Varese to ale nijak nezbrzdilo. Naopak poslední dějství vyhrálo o čtyři body a vylepšilo si pozici do odvety.

ERA Nymburk – Itelyum Varese

První čtvrtfinále FIBA Europe Cupu jsme sledovali podrobně

„Připravovali jsme se na to, že jsou hodně živelný tým, že střílí hodně trojek z protiútoku. Chtěli jsme se vyvarovat toho, aby dávali otevřené trojky, což se nám moc nepovedlo. Zároveň dali spoustu bodů z bedny, takže nám herní plán moc nevyšel,“ uvedl v rozhovoru s televizní stanicí Sporty TV rozehrávač Ondřej Sehnal. „V útoku to bylo trápení. Měli jsme spoustu otevřených střel, 65 bodů s naším stylem hry je hrozně málo,“ povzdechl si český reprezentant, který dal 10 bodů.

Skylar Spencer z Varese v obležení hráčů Nymburka.

Nejlepším střelcem Nymburka byl se 14 body Jitaurious Gordon. Double double za 10 bodů a 12 doskoků si připsal Sukhmail Mathon. Za Varese nastřílel 18 bodů Davide Moretti, jenž proměnil čtyři trojky. O dva body méně měl Hugo Besson, Mannion dal 12 bodů.

„Oba týmy hrají podobným stylem, a když jednomu týmu padají trojky a druhému ne, tak to vypadá, jak to vypadá,“ uvedl Sehnal. Hosté vyhráli na trojky 10:6. „Musíme se co nejrychleji oklepat. V sobotu porazit Opavu a ve středu tam jít s tím, že to je poločas, a že když na ně vlítneme, tak to můžeme otočit. Klíčem je atakovat jejich nejlepší hráče Manniona a Morettiho, kteří v obraně trochu odpočívají a pak mají spoustu sil v útoku. Musíme se je snažit víc atakovat a dostat je do problémů s fauly,“ prohlásil rozehrávač osmnáctinásobného českého šampiona.

Italský trenér Nymburka Francesco Tabellini přiznal, že soupeř hrál lépe. „Ukázali především fyzickou stránku a tvrdou obranu, které nečelíme tak často. Měli jsme s tím problémy. Nepůjčovali jsme si dobře míč, ztratili jsme sebevědomí. V první půli jsme si ještě byli schopni vytvořit otevřené pozice, ale pak soupeř ještě zabral a my naopak nehráli v útoku tak dobře, jak jsme schopni,“ konstatoval kouč lídra české nejvyšší soutěže.

„Musíme se sebrat a v odvetě hrát lépe. Pro nás teď bude cílem pokusit se u nich vyhrát. To je hlavní úkol. Pak uvidíme, jestli bude šance myslet i na dohnání toho manka a vyhrát alespoň o 16 bodů. Ale nemůžeme začít tak, že musíme hned dohnat manko. Musíme být trpěliví a věřit, že ta šance přijde. Vím, že máme na to, abychom hráli lépe než dnes,“ řekl Tabellini.

Úvodní utkání čtvrtfinále

Evropského poháru FIBA basketbalistů:

Nymburk - Varese 65:80 (16:16, 32:34, 48:57)
Nejvíce bodů
: Gordon 14, Bohačík 12, Mathon a Sehnal po 10 - Moretti 18, Besson 16, Mannion 12. Fauly: 20:15. Trestné hody: 10/5 - 14/12. Trojky: 6:10. Doskoky: 44:39.

Autoři: ,