Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Potřetí za sebou v euroligovém Final Four. Basketbalistky USK deklasovaly Schio

Ezi Magbegorová z USK zakončuje na koš Schia. foto: ČTK

Basketbalistky ZVVZ USK Praha skvěle zvládly dosud nejdůležitější zápas sezony. V rozhodujícím třetím čtvrtfinále Euroligy deklasovaly Schio 74:54 a postoupily potřetí za sebou do Final Four. V semifinále se utkají 12. dubna s francouzským týmem Villeneuve d’Asc, který zvítězil v Maďarsku na palubovce Miškovce 73:58. Druhou dvojici tvoří turecké týmy Fenerbahce Istanbul a Mersin.
  19:27aktualizováno  20:45

„Postupu si strašně moc cením. Máme mnohem týmovější výběr než vloni. Nemáme žádnou vyloženě hvězdu, ale je to tým. To je obrovská síla,“ řekla novinářům trenérka Natália Hejková. „Když se podíváte na stránku Euroligy, nemáme tam jediný highlight. O nás se vůbec nepíše, protože je těžké vytáhnout jednotlivé věci. Dát tam celý tým prostě nejde,“ doplnila.

České mistryně, které před dvěma týdny zvítězily doma 78:60, ale pak prohrály minulou středu v Itálii 61:73, se dostaly do rozhodující fáze soutěže posedmé v historii. K triumfu je táhla Nyara Saballyová, která zaznamenala 19 bodů. Hostům nestačilo 15 bodů Dorky Juhaszové. Česká pivotka Julia Reisingerová vstřelila v dresu italského týmu po nemoci dva body.

USK Praha – Famila Schio

Třetí čtvrtfinále Euroligy jsme sledovali podrobně

Pražanky vrátily Schiu loňskou porážku v boji o třetí místo. Ve čtvrtfinále Euroligy vyřadily italský celek podruhé během tří sezon, také před dvěma lety vyhrály 2:1 na zápasy. Nadále mohou usilovat v soutěži o druhý titul. Jedinkrát dosud triumfovaly před devíti lety.

České šampionky se musely obejít bez zraněné kapitánky a rozehrávačky Teji Oblakové. Schiu se naopak vrátila Reisingerová, jež do čtvrtfinálové série zasáhla poprvé. Spolu s italským týmem dorazilo do Prahy několik desítek jeho fanoušků.

Hostující hráčky zahájily duel bojovně a i díky šesti bodům Juhászové se ujaly vedení 11:4. USK ale vrátila brzy na dostřel sedmi body Condeová. První čtvrtina skončila smírně 16:16.

Dorka Juhaszová (vlevo) z Famila Schio a Ezi Magbegorová z USK.

Pražanky ve druhé čtvrtině zpevnily obranu. Více než sedm minut nedovolily soupeřkám skórovat a po šňůře 14 bodů utekly do vedení 30:18. Schio snížilo, USK přesto odcházel do poločasové přestávky s devítibodovým náskokem. Schio nasbíralo tou dobou 10 ztrát, USK jen polovinu.

„Hrál se třetí zápas a na začátku byla nervozita. V tu chvíli nám ale pomohl nějaký snadný koš a diváci. Dostali se do toho a my začaly velmi dobře bránit. Dostat od Schia 54 bodů je velmi dobré,“ uvedla Hejková.

Svěřenkyně trenérky Hejkové zachytily i úvod druhé půle. Po šesti bodech Ezi Magbegorové zvýraznily vedení na 40:25. Kouč Schia Jorgos Dikaiulakos si vzal oddechový čas, náskok USK přesto narostl až na 18 bodů. Teprve v závěru třetí čtvrtiny italský tým snížil, USK ale vrátila před závěrečnou části dvojciferný náskok trefou s klaksonem Condeová.

„Hrály jsme to, co jsme měly hrát, a hrály to agresivně. Ve Schiu jsme měly také nějaké pokyny, ale bylo to bez agresivity. Dnes to bylo agresivní a hráčky si za tím šly. Každá z nich k tomu něco přidala,“ podotkla Hejková.

Pražanky zlomily definitivně odpor soupeře v úvodu poslední čtvrtiny. Rozstřílela se hlavně Saballyová, jež získala USK zpět osmnáctibodové vedení. V závěru domácí basketbalistky nepřipustily drama, vyhrály o 20 bodů a vychutnaly si potlesk diváků vestoje.

Čtvrtfinále play off Euroligy basketbalistek

třetí zápasy:

USK Praha - Schio 74:54 (16:16, 34:25, 54:42)
Nejvíce bodů
: Saballyová 19, Magbegorová 14, Condeová a Voráčková po 11 - Juhászová 15, Guirantesová 10, Sottanaová 8. Fauly: 17:14. Trestné hody: 10/8 - 15/12. Trojky: 2:6. Doskoky: 45:34. Konečný stav série: 2:1.

Mersin - Zaragoza 86:63 (za hosty Holešínská 2 body, 1 asistence), konečný stav série: 2:1,
Miškovec - Villeneuve 58:73, konečný stav série: 1:2.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!