Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pohádkový příběh nebojácné Evy. Jaké návraty prožily další úspěšné Češky?

Eva Adamczyková se raduje z vítězství.ve snowboardcrossu na MS v gruzínském Bakuriani. foto: ČTK

Když se ve středu ráno v dalekém Bakuriani probudila, cosi bylo jinak. Předzávodní nervozita? Ne, ta byla stejná jako vždycky. Počasí? Nic extra vybočujícího z gruzínského normálu.
  8:33

Sebedůvěra? Ano! O dost vyšší než v posledních měsících.

„To jsem často do závodů vstupovala s tím, že i ostatní holky jezdí dobře. Teď jsem si ale hlavu připravila ve stylu: Proč bych nemohla vyhrát?“ popisovala Eva Adamczyková ráno svého zlatého dne.

Přesně, proč by nemohla?

Za poslední týdny pro pohodu na snowboardu udělala maximum. Podle mnohých absolvovala nejlepší přípravu na vrchol sezony vůbec. I kouč Marek Jelínek na tiskové konferenci před odletem na mistrovství světa oplýval optimismem, byť se zároveň snažil nelétat v oblacích.

„Určitě má na to bojovat o medaili. Je teď vážně ve formě,“ vyprávěl novinářům.

Ale mimo záznam z něj čišelo, že myslí i na zlato.

Vlastně jediné, čeho se kouč obával, byla jízda se soupeřkami. Adamczyková si během pauzy přece jen odvykla popostrkování na trati. I proto v tréninku před šampionátem jezdila s chlapy, taky s Australankou, Kanaďankou. Dělala všechno pro to, aby také tenhle handicap odstranila.

Přitom vlastně ani nemusela, během čtyř středečních jízd na trati nikoho nepotkala. Všem ujela hned po startu, tak suverénní byla.

A pro druhý titul mistryně světa se doklouzala s neskutečnou grácií.

„Přitom já se fakt bála, že se mi celou sezonu bude jezdit špatně. Nebo že ani jezdit nebudu. Lepší už jsem si to tady nemohla přát,“ zářila.

Jak by ne, vždyť před rokem a čtvrt si polámala obě nohy nad kotníky. Lékaři v té době netušili, jestli ještě bude závodit. I trenér Jelínek jejímu comebacku mezi nejlepší příliš nevěřil.

Ona ale nastoupila na strastiplnou cestu návratu.

Trápila své srůstající kotníky, v tréninku často jezdila přes bolest, ale výsledek se dostavil.

Eva Adamczyková se raduje z triumfu ve snowbaordcrossu na MS v gruzínském Bakuriani..

Podobně jako u jiných velkých dam českého sportu, které se nevzdaly. Vždyť těch, které napsaly podobnou pohádku, bylo víc.

Barbora Špotáková musela překonat spoustu svízelů, aby se stala nejlepší českou atletkou historie. Před olympiádou v Riu se vrátila po porodu prvního syna – Janka. Jenže na jaře 2016 si v přípravě zlomila zánártní kost na pravé noze. I tak se na vrchol sezony dala dohromady a jako první oštěpařka historie získala třetí medaili na hrách. Po dvou zlatých brala bronz.

Oštěpařka Barbora Špotáková si prohlíží bronzovou medaili z mistrovství Evropy v Mnichově.

„Dopadlo to fantasticky, já jsem si odsud přála jakoukoliv medaili. Jsem ráda, že to dopadlo a že lidi u nás nezůstali vzhůru zbytečně,“ radovala se v Brazílii.

Mimochodem, po druhém porodu se vrátila znovu, aby se s kariérou rozloučila bronzem na mistrovství Evropy.

Dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce s překážkami Zuzana Hejnová vlastně celou svou kariéru střídala sezony plné zranění s roky velkolepých úspěchů. Nejvíc ji trápily achilovky, i s těmi ale brala dvě světová zlata a olympijské stříbro v Londýně.

Nejúspěšnější česká zimní sportovkyně Martina Sáblíková pamatuje těžký návrat před pěti lety.

Tehdy ji v olympijské sezoně před Pchjongčchangem trápila záda tak, až sama v jednu chvíli nevěřila, že do Koreje odletí.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková převzala bronzovou medaili za svůj výkon na pětikilometrové trati na ZOH v Pekingu 2022. (11. února 2022)

Měsíc a půl nemohla nic dělat, ještě v listopadu se nedokázala ani ohnout a narovnat. Od zad jí vystřelovaly křeče do levé nohy, až se na ni málem nepostavila.

„Proto i stříbro má pro mě cenu zlata,“ vyprávěla po závodě na pět kilometrů. A loni v Pekingu si ve 34 letech dojela pro bronz.

Kateřina Neumannová zase napsala kouzelný příběh po návratu z mateřské, kdy i s dvouletou dcerou Lucií oslavila v Turíně tolik vysněné olympijské zlato.

No, a i možná nejzářivější současná sportovní hvězda Česka Ester Ledecká už za sebou má velké comebacky. Na hrách v Soči ji vyhřezlá ploténka trápila natolik, že se jí při cestách skútrem po sjezdovce na start chtělo zvracet.

Ester Ledecká po sjezdu v Courchevelu.

Vrátila se i po těžkých pádech na lyžích a momentálně je v procesu dalšího velkého comebacku po zlomenině klíční kosti. A asi nikdo nepochybuje, že v příští sezoně bude opět prohánět nejlepší.

Podobnou zkouškou teď prošla i Adamczyková. A zvládla ji neskutečně.

Jako naprostá šampionka.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!