Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Extraliga už zná všechny semifinalisty

Sport

  20:59
PRAHA/ZNOJMO - O dalších dvou postupujících se rozhodlo v dnešních čtvrtfinálových duelech hokejové extraligy. V prvním z nich si postup vybojovalo Znojmo gíky gólům v poslední třetině. Ve druhém si Sparta počtvrté za sebou poradila ze Zlínem. Oba vítězové na sebe narazí v semifinále.

Sparťanský brankář Bříza se raduje foto: ČTK

Hokejisté pražské Sparty porazili v šestém čtvrtfinálovém utkání play off extraligy Zlín 3:0 a postup do semifinále si zajistili díky čtvrtému vítězství za sebou. Velkou zásluhu na výhře Sparty, kterou sledovala rekordní návštěva sezony - 13.175 diváků - měl brankář Petr Bříza, jenž podruhé za sebou udržel čisté konto. Na všech gólech domácích se podílel obránce Marek Černošek.

Hosté se ve třetím utkání v Praze představili i s útočníkem Trávníčkem, kterému skončil trest. V sestavě domácích zase nechyběl obránce Vykoukal, jenž měl zdravotní problémy.

Po opatrném úvodu se do první šance dostal zlínský Král, ve třetí minutě ale trefil pouze tyč. Na druhé straně zahrozil při přesilovce Kratěna, po Hlinkově přihrávce ale nemířil přesně. Centr první řady Sparty zahrozil i v oslabení, Murín ale jeho střelu vyrazil. Hamé však v T-Mobile Areně jen nebránilo. Při Pilařově trestu se vyznamenal Bříza, který se stihl přesunout při Blaťákově pokusu, a nevyzrál na něj ani Zubíček.

Sparťané, zřejmě i s ohledem na své vedení v sérii, hráli více defenzivně a soustředili se hlavně na to, aby neudělali chybu a nenabídli hráčům Hamé zbytečně šanci. A když se do nějaké hosté dostali, narazili na pozorného Břízu. Jako Rachůnek při přesilové hře. Domácí čekali na svou příležitost a vyplatilo se jim to. Ve 32. minutě nahodil od červené čáry puk na Murína Černošek, touš se před slovenským gólmanem odrazil od ledu a nečekaně skončil za jeho zády.

Zlín se snažil odpovědět zvýšeným důrazem, tlačil se před Břízu, ale místo vyrovnání podruhé inkasoval. A opět u toho byl Černošek. Jeho střelu od modré Murín jen vyrazil ke Štrbovi, pro kterého nebyl problém dopravit puk do odkryté svatyně.

Třetí branku, která by zřejmě definitivně značila postup Sparty mezi nejlepší čtveřici, mohl přidat ve 39. minutě Kratěna. Murín však byl proti. Ještě lepší výchozí pozici měli sparťané na začátku třetího dějství, kdy hráli 51 vteřin v pěti proti třem. Největší Hlinkovu šanci však strážce zlínské svatyně zlikvidoval.

Hostující kouč Bokroš zkoušel zlomit vývoj zápasu změnami v sestavě, ani to ale k úspěchu nevedlo. Navíc se jeho svěřenci museli více tlačit do útoku a domácím se otevíral prostor pro rychlé a nebezpečné protiútoky. Ani Sivek s Pilařem však přečíslení dva na jednoho nedokázali proměnit ve třetí gól. Více než tři minuty před koncem normální hrací doby se Zlín rozhodl riskovat bez brankáře. Místo snížení ale dostali třetí gól od Jaroslava Hlinky.

Znojmo rozhodlo v poslední třetině
Hokejisté Znojma rozhodli o vítězství 4:1 nad Vítkovicemi třemi góly v závěrečné třetině. Premiérově tak postoupili do semifinále extraligy; Orli vyhráli sérii 4:2. Strůjci čtvrtého znojemského úspěchu dnes byli útočník Ludvík, jenž vstřelil dvě branky, a zkušený Dopita, který u obou asistoval.

Navzdory chmurným prognózám nastoupili Orli v kompletním složení i s obránci Bičánkem, Nikolovem a Mojžíšem, jejichž zranění z předchozího utkání nebyla příliš vážná. Znojmo, hrající pouze se třemi pětkami, působilo o poznání aktivněji a dostávalo se snadněji do protiútoků.

Už v páté minutě měl první vážnější možnost po Ondřejově uvolnění Plášek, jenž si ale neporadil s brankářem Pincem. O dvě minuty později se už Znojmo poprvé radovalo, když se po akci Dopity s Čakajíkem dostal před brankou k dorážce Ludvík, jenž protlačil kotouč přes brankáře Pince do sítě. Vítkovice hrály dlouho zakřiknutě, nedařilo se jim vypracovat slibnější střeleckou příležitost v přesilovkách, až příliš velký respekt měli ostravští útočníci před brankářem Trvajem.

Také ve druhé třetině udávalo rytmus Znojmo, i když ani Orlům se v početní převaze nevedlo a často se nedostali ani na více než pět sekund do útočného pásma. Hosté s přehledem bránili i ve čtyřech střední pásmo a díky tvrdosti v osobních soubojích často získávali kotouč.

Znojmo ale také trestuhodně propáslo ve druhé třetině dvě vyložené gólové šance. Ve 26. minutě se po Dopitově uvolnění dostal po návratu z trestné lavice do samostatného nájezdu obránce Jareš, který se ale nabídky ke skórování lekl a šanci utopil ve dvou zbytečných kličkách.

O čtyři minuty později znovu Dopita naservíroval kotouč Eratovi, jenž ve velké rychlosti netrefil opuštěný kout branky Vítkovic a navíc se u mantinelu srazil s rozhodčím Minářem a oba museli být ošetřováni. Ostravský brankář Pinc se blýskl ve 35. minutě, kdy chytil do lapačky Ondřejovu tvrdou střelu švihem.

Vítkovické čekání na chybu soupeře pak vyšlo třicet sekund před koncem druhého dějství, kdy obránce Jurečka po přejetí půlící čáry zoufale napálil kotouč, který proklouzl na okamžik nepozornému Trvajovi do sítě.

Nešťastná branka do šatny ale Znojmo nezlomila, tým naopak přišel po přestávce zdravě nabuzen na úspěch. Chytrý stratég Dopita ve 46. minutě zatáhl kotouč po pravé straně a z jeho zpětné přihrávky Ludvík dělovkou vrátil domácím vedení. Vítkovice ještě nestačily těžké sousto strávit, když za pouhých 99 sekund inkasovaly třetí branku. Po akci Štefanky a Puchera přidal gól Mikulík a natěšené znojemské hlediště slavilo mexickými vlnami postup.

Vítkovice sice nerezignovaly, podruhé už ale brankáře Trvaje nepřekvapily. Dvě minuty před koncem se ještě hosté pokusili o power play, v útočné třetině ale ztratili kotouč a po přihrávce Nikolova pečetil Ondřej střelou do opuštěné branky znojemský úspěch.

Výsledky:
Sparta Praha - Hamé Zlín 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Černošek, 34. Štrba (Černošek), 59. J. Hlinka (Černošek). Rozhodčí: Turčan, Bolina - Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 13.175. Konečný stav série: 4:2.
Sestavy:
Sparta Praha:
Bříza - Ptáček, Jan Hanzlík, Vykoukal, Černošek, Pilař, Tabaček, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Chabada - Ton, Marek, Štrba -  Sivek, J. Straka, Netík - Špaňhel, Kašpařík, Langhammer. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Zlín: Murín - Hamrlík, Blaťák, Zubíček, Vosátko, Nosek, Galvas - Melenovský, Leška, Gardoň - Okál, Král, Záhorovský - Kristek (38. Mokrejš),  Benda, Trávníček - Barinka, M. Čech, Rachůnek. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.

Znojemští Orli - Vítkovice Steel 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. Ludvík (Čakajík, Dopita), 46. Ludvík (Dopita), 48. Mikulík (Pucher, Štefanka), 59. Ondřej (Nikolov) - 40. Jurečka (S. Hudec). Rozhodčí: Homola, Minář - Chytil, Čech. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 4299. Konečný stav série: 4:2.
Sestavy:
Znojmo:
Trvaj - Němeček, Bičánek, Čakajík, Jareš, Mojžíš, Nikolov - J. Štefanka, Pucher, Mikulík - Erat, Dopita, Ludvík - Ondřej, Haman, Plášek. Od 21. minuty Beroun. Trenéři: Hořava a Votruba.
Vítkovice: Pinc - Kuboš, Philipp, Jasečko, S. Hudec, Jurečka, R. Polák, Gulaši, Dresler - Uram, Burger, Krenželok - Irgl, Šimíček, Hubáček - Kropáč, R. Procházka, Köhler - Hulva, Káňa, Šebesta. Trenéři: Vůjtek st. a Holaň.

Autor: