Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Fantastická Vlašičová skočila 208 cm, světový rekord těsně odolal

Sport

  22:16
ZÁHŘEB - VIDEO Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová překonala na atletickém mítinku kategorie Grand Prix v Záhřebu laťku ve výšce 208 cm. O centimetr tak zaostala za světovým rekordem Bulharky Stefky Kostadinovové z roku 1987.

Blanka Vlašičová foto: Eric GaillardReuters

Dvojnásobná mistryně světa Vlašičová si o centimetr vylepšila osobní rekord z předloňského roku. Přes laťku se přenesla hned na první pokus, světový rekord jí potom ale odolal. "Ještě ale budu mít spoustu příležitostí ho překonat. Dneska jsem cítila, že bych mohla skočit mnohem výš než v Berlíně," připomněla svůj čerstvý titul, který získala za 204 cm. "I těch 208 je ale fantastických," dodala pětadvacetiletá atletka v televizním rozhovoru.

PARÁDNÍ SKOK BLANKY VLAŠIČOVÉ:

Finalista mistrovství světa v běhu na 110 metrů překážek Petr Svoboda skončil ve své disciplíně pátý. Český rekordman doběhl do cíle v čase 13,57 sekundy a za vítězným Ryanem Brathwaitem z Barbadosu zaostal o 22 setin. Dálkař Roman Novotný skočil 757 cm a obsadil rovněž páté místo, překážkářka Lucie Škrobáková skončila časem 13,48 sekundy sedmá.

Slovinský mistr světa Primož Kozmus vyhrál soutěž kladivářů výkonem 81,77 metru, kterým se dostal do čela letošních tabulek. Těm dosud vévodil o 34 centimetrů horší dubnový výkon Maďara Krisztiána Parse. Nejlepším světovým výkonem roku byl i vítězný vrh amerického koulaře Christiana Cantwella 22,16 m.

Autoři: ,