Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Federer do finále Turnaje mistrů nepostoupil, Davyděnko vyzve Del Potra

Sport

  0:22
LONDÝN - Do finále dvouhry Turnaje mistrů překvapivě postoupil Rus Nikolaj Davyděnko, který poprvé v kariéře porazil světovou jedničku Rogera Federera 6:2, 4:6 a 7:5.

Zklamaný Federer. foto: ČTK

Jeho soupeřem bude Juan Martín Del Potro. Vítěz letošního US Open zdolal ve druhém semifinále Švéda Robina Söderlinga 6:7, 6:3 a 7:6 a může se stát třetím argentinským tenistou, který vyhraje Turnaj mistrů. ¨

Šance na vyrovnání rekordního pátého vítězství na Turnaji mistrů unikla Federerovi, který nezvládl bitvu s Davyděnkem. Ruský tenista, který prohrál všech 12 předchozích vzájemných měření sil, tak obhájil svou loňskou účast ve finále, ve kterém tehdy podlehl Novaku Djokovičovi.

"Každý, kdo mě zná, rodina, přátelé už na výhru nad Federerem čekali. Myslel jsem, že se mi to povede za rok za dva, ale teď, na konci sezony, je to prostě příjemné," uvedl Davyděnko, který se Švýcarem poprvé prohrál před sedmi lety. "Čekal jsem na to dlouho a že se to povedlo zrovna tady, je prostě skvělé," dodal.

Federerovi se ani ve čtvrtém duelu na turnaji nevydařil úvodní set. S Davyděnkovou hrou si neuměl poradit a po třech ztracených podáních prohrál 2:6. Pak však ukázal stejně jako v předchozích třech zápasech zcela opačnou tvář. Zlepšil se ve všech aspektech hry a dlouho hrál s Davyděnkem vyrovnanou partii. Za stavu 5:4 pak sebral Rusovi podání a srovnal stav na sety.

V rozhodující sadě byli oba tenisté při podání bezchybní až do stavu 5:5, kdy Davyděnko sebral Federerovi servis a následně si zajistil vítězství.

"Věděl jsem, že bude bojovat, ale já jsem vydržel. Měl i štěstí, když trefil tu neuvěřitelnou smeč. V tu chvíli jsem si říkal: Prosím, už ne. Nemůžu s ním přeci prohrát i potřinácté," řekl ruský tenista. "Hrál dobře, i když si myslím, že to nebyl náš nejlepší zápas," přidal Federer. "Zápasy s nejlepšími nemůžete otáčet do nekonečna. Na konci už nemáte tolik síly, takže je to hodně o štěstí," dodal.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč