Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Federer je ikonou i legendou, ale hlavně nejlepším z nejlepších

US Open

  10:00
PRAHA - Všichni pochybovači již nemají šanci. Švýcarský tenista Roger Federer je nejlepším a nejúspěšnějším tenistou všech dob. Patnáctý grandslamový titul se pod tyto přívlastky definitivně podepsal.

Radující se Roger Federer. foto: ČTK

Inkoust ještě ani neoschnul a hvězdy světového tenisu se jaly skládat poklonu za poklonou. "Kritikové tvrdí, že ho (Rod) Laver a (Rafael) Nadal v něčem předčí, ale on ještě párkrát vyhraje a pro mě je nejlepší," promluvil za všechny Pete Sampras, jenž byl očitým svědkem toho, jak jej Federer díky vítězství ve finále Wimbledonu sesadil z pomyslného tenisového trůnu. "Už byl legendou, nyní se stal také ikonou. Zaslouží ten nejhlubší respekt," dodal legendární Pistol Pete.

Skutečně, asi jen málokdo možná v roce 2001 tušil, když tehdy devatenáctiletý nesmělý kluk z Basileje porazil hvězdného Samprase v osmifinále Wimbledonu, že se rodí tenisová legenda. Ano, Federer měl talent od Boha, ovšem i tak mu nebyla v začátcích kariéry věnovaná taková pozornost, jak by si asi zasloužil.

Federer: Skvělý sportovec, ale také člověk
Švýcar ale nepotřeboval vyvolávat kolem sebe poprask jako ruský medvěd Safin, australský čert Hewitt nebo americký fracek Roddick. V klidu sbíral zkušenosti a piloval techniku všech svých úderů. "Je udivující, jaké údery dokáže zahrát z nemožných pozic," poklonil se Federerovi i Rod Laver, další velikán tenisové historie.

FEDERER ŘEČÍ ČÍSEL

- Vítěz 15. grandslamových titulů (Australian Open – 2004, 2006, 2007, French Open – 2009, Wimbledon – 2003 až 2007, 2009, US Open – 2004 až 2008) - rekord
- Vítěz 60. turnajů na okruhu ATP – 7. místo historie
- V kariéře zatím vyhrál 657 zápasů – 11. Místo
- Celkem odehrál 21 grandslamových finále (rekord) – porazil jej pouze Rafael Nadal
- Jedenadvacetkrát v řadě hrál v semifinále grandslamu (rekord, druhý Lendl to dokázal jen 10krát v řadě)
- Ve finále Wimbledonu 2009 nastřílel 60 es (3. místo historických tabulek)
- Jako jediný tenista vydělal v jedné sezoně před 10 milionů dolarů
- Jen 400 tisíc dolarů mu chybí k metě 50 milionů dolarů vydělaných tenisem (nejlepší v historii)
- Na trávě neprohrál mezi lety 2003 a 2008 rekordních 65 zápasů v řadě
- Mezi lety 2003 a 2005 vyhrál 26 utkání v řadě nad tenisty Top ten.

"Hraje s neuvěřitelnou lehkostí a vypadá, že se ani nenadře, i když je to tvrdá práce," doplnil Australana Sampras. A se stejnou lehkostí, jakou ničil a ničí soupeře, stoupal vzhůru tenisovým žebříčkem. Právě Safin byl jeho první finálovou obětí na turnaji Masters, když jej porazil v roce 2002 v Hamburku. O rok později poprvé vyhrál svůj milovaný Wimbledon, obrovitý Australan Philippoussis neměl šanci.

2. února 2004 stanul syn švýcarského otce a jihoafrické matky poprvé na tenisovém trůnu. 237 týdnů v řadě jej z něj nikdo nedokázal sesadit, během této doby dokázal Federer vyhrát dalších 11 grandslamových titulů, stát se nejlepším tenistou i sportovcem světa, založit vlastní nadaci a pomáhat chudým dětem pod hlavičku UNICEF. "Je nejen skvělý sportovec, ale také člověk, navíc neskutečně skromný," poklonil se kamarádovi Sampras.

Pozvolný pád a opětovný návrat na vrchol
Loni na jaře se ale začalo hvězdné impérium bortit. Federera sužovaly zdravotní problémy, místy působil jakoby bez zájmu, jiskry. Djokovič mu sebral titul z Australian Open, Nadal vypráskal ve finále French Open a následně vyrval i vládcovské žežlo nad Wimbledonem.

Španělský chrt svého znaveného soka uštval během olympiády a 18. srpna jej vystřídal v čele světového žebříčku. Mnozí posílali Švýcara do důchodu. Nic na tom nezměnil ani olympijský triumf ve čtyřhře a zisk pátého titulu na US Open v řadě.

TO NEJLEPŠÍ Z ROGERA FEDERERA:

Na začátku roku totiž Federerův stín jménem Nadal, jenž se jej ne a ne pustit, porazil sedmadvacetiletého exkrále také na Australian Open. Svět se otočil k Federerovi zády, všichni čekali, kdy se dostane k rekordnímu 15. grandslamu nezastavitelný býk Nadal.

To ale švýcarské legendě vyhovovalo. V klidu si zalezla do ulity a lízala rány na duši i na těle. A tvrdě trénovala. Výsledek? Nadal položil svému pádu základy již před lety svou přehnanou muskulaturou a jeho kolena vypovídala postupně služby. Federer se naopak opět zjevil v plné síle – poprvé ovládl Frech Open – a získal poslední grandslamový titul, který mu chyběl.

Poté, co se vyčerpaný a polámaný Nadal odhlásil z Wimbledonu, bylo jasno. Vítězství = návrat na tenisový trůn i grandslamový rekord. FedEx přetěžkou misi zvládl, přestože mu byl finálový soupeř Roddick více než důstojným soupeřem.

15. grandslamových triumfů nemusí být konečné číslo
Tenisový svět tak má svého nového vládce – jak z pohledu současnosti, tak také celé historie. "Kombinace rekordu a návratu na první místo žebříčku z něj dělá největšího ze všech," má jasno Martina Navrátilová, ženská rekordmanka v počtu vítězných turnajů v kariéře. "Je to nejlepší sportovec všech dob," šla ve svém hodnocení ještě dále Serena Williamsová, vítězka dvouhry i čtyřhry žen na letošním Wimbledonu.

MOMENTY FINÁLE WIMBLEDONU 2009 FEDERER-RODDICK:

Co bude dál? Za pár týdnů startuje Federerův další milovaný grandslam – US Open. Zde od roku 2004 neznají jiného vítěze. A pokud by poté přidal i titul z Austrálie na začátku roku 2010, zkompletoval by Federer nekalendářní Grand Slam. "Může vyhrát i kalendářní a získat třeba 20 grandslamových titulů," řekl během Wimbledonu Rod Laver, muž, jenž podobný kousek zvládl během kariéry dokonce dvakrát.