Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Federer jen dvě vítězství od vytouženého titulu

Sport

  20:05
PAŘÍŽ - Švýcarský elegán Roger Federer je blízko svému vytouženému grandslamovému titulu. Na French Open dnes porazil ve čtvrtfinále domácího šoumena Gaela Monfilse ve třech setech, přitom problémy s ním měl pouze v prvním setu. V boji o čtvrté finále v řadě na dvorcích Roland Garros se utká s Argentincem Del Potrem.

Roger Federer. foto: ČTK

Federer je po třísetové výhře nad poslední domácí nadějí Gaelem Monfilsem znovu o krok blíže snu zkompletovat své úspěchy i o triumf na Roland Garros. Francouzský tenista mu dělal problémy především v první sadě, kde měl v závěru šanci na brejk, ale ve zkrácené hře jej Švýcar udolal 8:6.

"Byl jsem hodně nervózní, protože jsem si myslel, že to bude velmi těžké. Bál jsem se jeho forhendu," uznal Federer, jenž Monfilse loni vyřadil v semifinále. Od druhého setu už byl Švýcar na kurtu lepší a po dalších dvou sadách s výsledky 6:2 a 6:4 se probojoval do dvacátého grandslamového semifinále za sebou.

V tom se utká s Del Potrem, jenž rovněž ve třech setech nedal šanci Tommymu Robredovi ze Španělska. Dvacetiletý Argentinec ničil soupeře tvrdými údery od základní čáry i ze servisu, při němž zaznamenal 14 es. Robredo se dopracoval k sedmi brejkbolům, ale nevyužil ani jeden.

Del Potro za poslední rok vylétl až na páté místo světového žebříčku, grandslamové semifinále si ale zahraje poprvé v životě. Se světovou dvojkou se utkal zatím pětkrát, neuhrál však ani set. Ze čtvrtfinále letošního Australian Open dokonce odešel s dvěma "kanáry".

Ruska Světlana Kuzněcovová postoupila potřetí v kariéře do semifinále French Open. V dnešním duelu udolala ve třech setech druhou nasazenou Serenu Williamsovou 7:6, 5:7 a 7:5. Její soupeřkou v duelu o postup do finále bude australská tenistka Samantha Stosurová. Účast v semifinále si zajistil také Švýcar Roger Federer, jehož dalším soupeřem bude Argentinec Juan Martin del Potro.

Třiadvacetiletá Ruska mohla utkání rozhodnout mnohem dříve než téměř po třech hodinách. Po vyhraném tie-breaku se dostala v druhé sadě do vedení 4:2, ale Američanka rovněž potvrdila srdce bojovnice. Stav dokázala srovnat a v rozhodující sadě se ujala vedení 3:1. Od té doby však opět kupila více chyb. Skvělým servisem dokázala zlikvidovat dva soupeřčiny mečboly, na ten třetí už ale byla krátká.

Po triumfech na US Open a Australian Open se tak vítězná šňůra Williamsové zastavila na 18 grandslamových zápasech. "Po pravdě řečeno prohrála jsem si to sama a kvůli tomu, jak hrála ona. Ve třetím setu jsem měla šanci, ale pak jako bych se jí zeptala: chceš do toho semifinále? Protože já tam nechtěla," hořekovala nad promarněným vedením Williamsová.

Kuzněcovová potvrzuje i v Paříži skvělou antukovou formu. Jako jediná na pomalém povrchu letos porazila světovou jedničku Dinaru Safinovou, s níž se může utkat o titul i na Roland Garros. Nejprve však musí Kuzněcovová porazit překvapivou semifinalistku Stosurovou.

Ta dnes neměla větší problémy s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Jedinou slabší chvilku si vybrala za stavu 6:1 a 4:2, kdy poprvé a naposledy ztratila své podání. Stosurová v Paříži dokázala vyhrát před třemi lety čtyřhru, ve dvouhře je její letošní dosavadní výsledek jasně největším úspěchem kariéry.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!