Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Federer těžce překonává zklamání

Sport

  15:52
LONDÝN - První hráč světového žebříčku Roger Federer se vzpamatovává z prohry, kterou sám označil za nejtěžší porážku své kariéry. Španěl Rafael Nadal ho v neděli v bezmála pětihodinové bitvě přehrál ve finále Wimbledonu, kde Švýcar před tím triumfoval pětkrát za sebou.

Roger Federer smutně přihlíží korunovaci nového krále Wimbledonu, Rafaela Nadala. foto: ČTK

Na šestý titul už nedosáhl a cítil se mnohem hůře než po debaklu ve finále letošního Roland Garros. "Byla to pravděpodobně zatím má nejhorší porážka v životě. Je to katastrofa, French Open ve srovnání s tímhle neznamená nic," řekl zklamaný Federer na pozápasové tiskové konferenci.

Posteskl si, že se na vývoji vypjaté koncovky mohla projevit i pozdní večerní hodina, kdy se maratonský zápas dohrával. "Je tvrdé prohrát finále největšího turnaje na světě možná i kvůli trošce světla. Není to zábava, ale takhle to je. Mohu jen pogratulovat Rafovi ke skvělému výkonu," dodal Federer.

 Naopak novopečený wimbledonský šampion i na tiskové konferenci jen těžko ovládal emoce. "Vyhrát tady na trávě je něco výjimečného. Vyhrát Wimbledon je pro nás Španěly něco nepředstavitelného," zářil nadšením dvaadvacetiletý rodák z Mallorky. Jediným zástupcem antukářské velmoci, který před ním vyhrál na londýnské trávě, byl v roce 1966 Manuel Santana.

Na cestě za vysněným titulem ho nezastavily ani dešťové přeháňky, i když pauzy více prospívaly jeho soupeři. "Nejlépe podávající hráči nepotřebují být tolik v herním rytmu. Federer se v řadě situací zachránil podáním," poznamenal Španěl. I když letos už má dva grandslamové tituly, zatímco Federer ani jediný, složil svému velkému rivalovi poklonu. "Je pro mě škoda, že hraju ve stejné době jako nejlepší tenista historie Roger Federer," dodal.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...