Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Federer útočí na patnáctý grandslamový titul, v cestě stojí Murray

Roland Garros

  8:54aktualizováno  23. června 9:58
PRAHA - VIDEO - A je to zde - nejslavnější tenisový turnaj světa otvírá své brány. Oblékněte se do obleku, ženy si na hlavu nasaďte co nejextravagantější klobouk, společně usedněte do křesel a při špičkovém tenisu si vychutnejte jahody se smetanou. Travnaté dvorce v All England Clubu budou totiž na dva týdny hostit nejlepší tenisty světa.

Roger Federer je na své milované trávě v pohodě. foto: AFP

Byl to zápas, který překračoval hranice sportu směrem k hlubokému dramatu. Sedmihodinový ultimátní tenis dvakrát přerušil déšť, ale diváky bavil nepřetržitě. Šance na zopakování takového finále na dnes začínajícím Wimbledonu se rapidně snížila.

WIMBLEDON NA LIDOVKY.CZ

Sledujte aktuální dění v All England Clubu na www.lidovky.cz/wimbledon od 22.6 do 5.7. - denní souhrny, zajímavosti a videa, včetně on-line z finálového souboje mužů!


Rafael Nadal obhajovat titul na londýnské trávě nemůže vinou potíží s koleny. Největším favoritem je tedy Roger Federer. Švýcarovu cestu za rekordním patnáctým grandslamovým titulem se pokusí zastavit domácí naděje Andy Murray.

Na kurtech All England Clubu neměl Federer do minulého roku konkurenci. Na trávě prohrál pouze jediné ze šestašedesáti utkání a bylo to právě loni s Nadalem, kdy poprvé klopýtl a v soupeřův prospěch přišel o post světové jedničky. Teď má ideální příležitost získat vše zpět. Pokud londýnskou trávu znovu ovládne, stane se nejúspěšnějším tenistou všech dob a po 11 měsících se vrátí na trůn.

Anketa

Který tenista vyhraje letos Wimbledon?

Roger Federer 556
Andy Murray 87
Andy Roddick 87
Novak Djokovic 74
někdo jiný 108

"Mrzí mě, že tu Nadal nebude"
Současnou světovou jedničku Nadala totiž od brzkého vyřazení na Roland Garros trápí kolena. "Bylo to pro mě jedno z nejtěžších rozhodnutí v kariéře. Bohužel nejsem schopen nastoupit," oznámil Španěl, že si nezahraje Wimbledon, když se protrápil exhibičním zápasem s krajanem Stanislasem Wawrinkou.

Favorité Wimbledonu

MUŽI:
1. Andy Murray:
Odvážný tip. Britská naděje vyhraje první grand slam a rovnou před domácím publikem.
2. Roger Federer: Na rekordní patnáctý grandslamový triumf tentokrát nedosáhne.
3. Novak Djokovič: Srbovi se nevydařilo French Open a v Londýně ukáže, co v něm vězí.

ŽENY:
1. Serena Williamsová: Na londýnské trávě se vrátí v plné parádě a nedá soupeřkám šanci.
2. Venus Williamsová: Na svou sestru v nervydrásajícím finále tentokrát nestačí.
3. Dinara Safinová: Pozici světové jedničky si ruská tenistka neudrží.

Přestože si světová dvojka Federer po premiérovém titulu v Paříži věří také na Londýn, je z Nadalovy neúčasti zklamaný. "Za poslední tři roky jsme tady spolu vždycky hráli finále. Mrzí mě, že letos se to nestane, strašně rád bych s ním hrál," prohlásil Federer.

Jeho největším soupeřem na travnatém povrchu zůstává domácí Andy Murray, ke kterému Británie upírá veškeré naděje. Skotský rodák vyhrál turnaj v Queensu, který je tradiční generálkou na Wimbledon, a nyní pomýšlí i na vítězství ve slavném londýnském turnaji. "Už podávám víc jako chlap. Šanci vyhrát určitě mám," věří Murray.

Na kurtu nebude čelit jen soupeřům, ale také svazujícímu očekávání britských médií a veřejnosti. "Nezačnu najednou vypínat televizi ani ztišovat rádio. Je mi jedno, co se píše, protože tohle mé zápasy nevyhrává ani neprohrává," snaží se zůstat klidný.

TO NEJLEPŠÍ Z FEDERERA A SAMPRASE:


Ve stínu mužské dvouhry se stále krčí turnaj žen. Šanci na vítězství má celá řada hráček. Další pokus vyhrát první grandslamový titul má před sebou světová jednička Dinara Safinová.

Ruska si však musí dát velký pozor na sestry Williamsovy, které po nevydařeném French Open na trávě vždy ožívají. Američanky dohromady drží sedm wimbledonských titulů, loni svedly sourozeneckou bitvu ve finále, a ještě spolu stihly vyhrát čtyřhru.

WIMBLEDONSKÝ LOS:
Muži - nasazení hráči + Češi:
I. MINÁŘ - M. Gonzalez, Bogdanovic - BERDYCH (20), ŠTĚPÁNEK (23) - Falla, HERNYCH - Tipsarevič, Lu Yen-hsun - Federer (2), Murray (3) - Kendrick, Djokovič (4) -Benneteau, Del Potro (5) - Clement, Chardy - Roddick (6), Verdasco (7) - Ward, Reynolds - Simon (8), Golubjov - Tsonga (9), F. Gonzalez (10) - Gabašvili, Martin - Čilič (11), Davyděnko (12) - Evans, Söderling (13) - Müller, Levine - Safin (14), Robredo (15) - Gregorc, Kim - Ferrer (16), Seppi -Blake (17), Malisse - Schüttler (18), Wawrinka (19) - Schwank, Baghdatis - Lopez (21), Karlovič (22) - Lacko, Haas (24) -Peya, Zverev - Tursunov (25), Melzer (26) - Odesnik, Kohlschreiber (27) - Serra, Fish (28) - Roitman, Korolev - Andrejev (29), Dabul - Troicki (30), Hanescu (31) - Navarro, Žemlja - Montaněs (32), Santoro - Kiefer (33).

Ženy - nasazené hráčky + Češky:
ŠAFÁŘOVÁ - Grothová, Pavljučenkovová (31) - CETKOVSKÁ, De Britová - ZAKOPALOVÁ, O'Brienová - BENEŠOVÁ, HRADECKÁ - Ivanovičová (13), Makarovová - ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ, KVITOVÁ - Kirilenková, VAIDIŠOVÁ - De Los Rio sová, Safinová (1) - Dominguezová-Linová, Silvaová - S. Williamsová (2), V. Williamsová (3) -Voegeleová, Kudrjavcevová - Dementěvová (4), Morigamiová - Kuzněcovová (5), Görgesová - Jankovičová (6), Zvonarevová (7) - Stoopová, Azarenková (8) - BremondováBeltrameová, Wozniacká (9) -Dateová-Krummová, Jakimovová - Petrovová (10), A. Radwanská (11) - Martinezová Sanchezová, Chan Yung-Jan - Bartoliová (12), Cibulková (14) - Coinová, LlagosteraováVivesová - Pennettaová (15), Ťie Čeng (16) - Barroisová, Mauresmová (17) -Czinková, Stosurová (18) - MattekováSandsová, Voskobjevová - Li Na (19), Domachowská - Medinaová-Garriguesová (20), Sugijamaová - Schnyderová (21), Duševinová - Cornetová (22), Wozniaková (23) - Schiavoneová, Šarapovová (24) - Kutuzovová, Suarezová-Navarrová - Kanepiová (25), Paszeková - Razzanová (26), Klejbanovová (27) - Karatantčevová, Gallovitsová - Cirsteaová (28).

Autoři: ,