Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Federer v. Borg? 3:2 na sety

Sport

  9:24
PRAHA - Byl by to tenisový zápas snů. Zážitek pro fajnšmekry. Zkuste se přenést mimo čas a představte si wimbledonské finále titánů.

Roger Federer foto: AFP

Björn Borg versus Roger Federer. Oba vyhráli slavný Wimbledon pětkrát v řadě. To se žádnému jinému hráči nepodařilo. Ani Pete Sampras, sedminásobný rekordman v počtu titulů na londýnské trávě, neměl tak dominantní šňůru.

Federer kraluje od roku 2003, báječná Borgova série začala v roce 1976. Jak by ale dopadlo jejich vzájemné klání? LN oslovily pět významných osobností českého tenisu a z jejich odpovědí vyplývá, že švýcarský suverén by měl nad švédským playboyem přece jen mírně navrch.

Kdo by vyhrál wimbledonské finále
Borg - Federer

Bohdan ULIHRACH: Určitě Federer, bylo by to, jak se říká, „na jednu branku“.

Jiří HŘEBEC: Vsadil bych si na Borga, nemá takové výkyvy ve hře jako Federer.

Jiří NOVÁK: Věřil bych určitě víc Federerovi, je to komplexnější hráč.

Jan KODEŠ: Těžko srovnávat, ale pro mě je lepším hráčem Borg.

Jaroslav NAVRÁTIL: Myslím, že by vyhrál Federer, tenis je dnes mnohem agresivnější a silovější.



Federer „vyhrál“ v anketě LN nad Borgem 3:2
„Federer je mnohem komplexnější hráč, což dnešní tenis vyžaduje,“ myslí si nejlepší český hráč posledních let Jiří Novák. „Borg se častokrát zakopal na zadní čáře, odkud sice posílal geniální údery, ale Federer umí chodit i na síť,“ upozorňuje. „Byl by to zápas, jak se říká, na jednu branku,“ pomáhá si fotbalovou terminologií Novákův kolega Bohdan Ulihrach. „Ne snad že by byl Federer o tolik lepší hráč, ale tenis šel za těch třicet let strašně moc dopředu.“

Jenže u zástupců starší generace Federer ve fiktivním duelu snů tak jasně nevítězí. Právě naopak.

„Já bych si vsadil na Borga,“ říká bývalý daviscupový reprezentant a renomovaný trenér Jiří Hřebec. „Federer má totiž ve své hře výkyvy. Při nedělním finále jsem si myslel, že vyhraje Nadal, který se mimochodem ohromně zlepšil. To Borg, ten hrál jako stroj. Sice jen ze zadní lajny, ale jako stroj. To Federerovi chybí,“ říká Hřebec.

Švédovi věří i wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. „Pro mě je lepším hráčem Borg,“ má jasno. „Vyhrál totiž šestkrát French Open a o tom si Federer může nechat jenom zdát. Ale je těžké to srovnávat, každý má jiný styl. Federer je více útočný, ale Borg měl vynikající servis a return, v tom mi připomíná Nadala. Lépe se to ale bude porovnávat, až Federer ukončí kariéru, má toho před sebou pořád ještě dost a dost,“ upozorňuje Kodeš.

Jasno má ale Jaroslav Navrátil, nehrající kapitán českého daviscupového týmu a kouč Tomáše Berdycha. „Federer hraje mnohem víc silově a agresivněji, a proto by Borga porazil,“ je přesvědčen. „Právě tyhle vlastnosti v tenise rozhodují.“

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.