Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Federer: Vím, jak na Nadala

Sport

  12:20
PRAHA - Hlavní otázka, která před grandslamovým Roland Garros drží v napětí tenisové fanoušky, bude stejná jako v minulých letech. Bude v Paříži triumfovat antukový král Rafael Nadal, jenž vyhrál předchozí čtyři ročníky, nebo se premiérového titulu dočká Roger Federer? Druhý turnaj "velké čtyřky" v sezoně začíná ve francouzské metropoli v neděli.

Federer v Madridu zářil.

"Nadal neztratil od finále v roce 2007 v Paříži ani set, on je největším favoritem a těžko ho někdo z trůnu sesadí," předpovídal na svých stránkách před turnajem tenisový guru Nick Bolletieri. Do Paříže ale může jet s malou psychickou výhodou švýcarský elegán Federer, jenž v neděli ve finále v Madridu španělskou světovou jedničku porazil.

"Ale na French Open bude Rafa zase silný," řekl hned Federer. Přesto má druhý hráč světa Federer před sebou jasný úkol. Roland Garros vyhrát, protože Pohár mušketýrů pro vítěze dvouhry mu ve sbírce třinácti grandslamových vavřínů jako jediný chybí. "Nemůžu být uspokojen. Teď není důležitý být jedničkou, ale vyhrát Paříž," uvedl.

Federer ukázal, že na Nadala umí vymyslet taktiku. V Madridu hrál agresivně, ale i trpělivě a s méně chybami. "Ano, vím, co mám dělat, ale situaci to neulehčuje. Je strašně těžké ho porazit," řekl.

Do konce i Nadal, který ze čtyř titulů v Paříži ve finále třikrát porazil Federera, si myslí, že má jeho největší sok schopnosti vyhrát Roland Garros. "Ukázal to už mnohokrát," konstatoval Španěl, který ale o svoji neporazitelnost pod Eiffelovou věží přijít nehodlá.

Třetím v řadě na zisk titulu je Novak Djokovič. Srb donutil Nadala v semifinále v Madridu ke čtyřhodinovému boji a nevyužil několik mečbolů. Kdo se nakonec bude radovat?

Autor: