Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Federer vyhrál finále 16:14 v pátém setu a zapsal se do historie

Sport

  15:59aktualizováno  19:34
PRAHA/LONDÝN - Impozantní, největší, nejdelší. Taková byla finálová bitva letošního Wimbledonu, která trvala 4 hodiny a 16 minut. Roger Federer definitivně vstoupil mezi nesmrtelné a stal se nejlepším z nejlepších. V pěti setech a po výhře 16:14 v tom posledním získal fenomenální Švýcar svůj 15. grandslamový titul. Tím se stal nejúspěšnějším tenistou všech dob!

Radující se Roger Federer. foto: ČTK

FINÁLE WIMBLEDONU
FEDERER VS. RODDICK ŽIVĚ NA LIDOVKY.CZ

ON-LINE: SLEDOVALI JSME ŽIVĚ FINÁLE WIMBLEDONU MEZI ROGEREM FEDEREREM A ANDY RODDICKEM V NEDĚLI 5. ČERVENCE OD 14:00 HODIN ZDE!

Vzpomínáte ještě na loňské finále mezi Rogerem Federer a Rafaelem Nadalem? Podle mnohých to byl nejlepší tenisový zápas historie. Jenže, kdo viděl i to letošní, v pořadí již 123. wimbledonské finále v mužské dvouhře, může rázně namítnout, že tomu tak již není. Více jak hodinu a půl trval poslední pátý set nádherného zápasu, který sehráli Roger Federer a Andy Roddick. Zápas, který má jednoho vítěze, ale žádného poraženého. 

FINÁLE FEDERER VS. RODDICK:

Že má letos Andy Roddick životní formu, potvrdil Američan i ve finále proti legendárnímu Federerovi. Klidný, vyrovnaný, soustředěný. Takový byl šestadvacetiletý americký tenista dnes na kurtu.

FINALISTÉ PO ZÁPASE

"Je nádherné být nazýván nejlepší na světě. Díky tomu nejste jen šampionem, ale jste někdo. Je to určitě krásný pocit," Roger Federer.

"Andy hrál neuvěřitelný tenis a jednou tady vyhraje. Já jsem dnes měl více štěstí. Loni jsem pohár nedržel, teď ho mám a je to skvělé. Nádherný konec a neuvěřitelná část mé kariéry," dodal nový šampion.

"Rogere, gratuluji. Jsi skutečný šampion. Zasloužíš si to," smutný Roddick po porážce. "A promiň Pete, že jsem ho nezastavil. Doufám, že jednou i já budu zapsán jako vítěz tohoto turnaje," doplnil směrem k Petemu Samprasovi.

Po zásluze tak získal první set 7:5 a v tom druhém byl blízko dalšímu triumfu. Za stavu 6:6 a 6:2 v tie-breaku měl k dobru 4 setboly. Nevyužil ani jediný a Federer se štěstím dokráčel k vyrovnání zápasu.

Čekali byste lámání rakety a vztek od Roddicka? Tak pak jste museli být zklamaní. Svěřenec kouče Larryho Stefankiho dál hrál svou hru, dokázal Federera často přehrávat i při delších výměnách a tak se i třetí set dostal do tie-breaku. V něm měl opět pevnější ruku švýcarský elegán a zdálo se být rozhodnuto. Jenže Roddick opětovně překvapil. Ve čtvrtém gamu čtvrtého setu sebral soupeři podruhé v zápase servis a mohl se za 32 minut radovat z vyrovnání na 2:2 na sety.

GRAFIKA (CELOU SI PROHLÉDNĚTE VE FOTOGALERII!)
GRAFIKA FINÁLE WIMBLEDONU 2009.
To co následně oba tenisté předvedli v rozhodujícím pátem setu vstoupí do dějin tenisu jako nejdelší pátý set v historii Wimbledonu. Navíc až do rozhodující hry tohoto setu bez prolomení servisu soupeře.

CO MUSÍTE VĚDĚT

- Od zavedení tie-breaku se nikdy na grandslamu nehrálo více gamů než dnes, tedy 77.
- V pátém setu ve Wimbledonu se hrálo zatím nejvíce 24 gamů, Federer s Roddickem jich odehráli třicet.
- Dnešní zápas byl po loňském finále nejdelším wimbledonským soubojem o titul v historii.
- Roger Federer ovládl wimbledonskou trávu pošesté, vícekrát to dokázali jen William Renshaw a Pete Sampras (7).
- Federer vyhrál svůj šedesátý titul na okruhu ATP.
- Získal rekordní 15 grandslamový triumf.
- Federer nastřílel 50 es, více jich od roku 1991 (založení okruhu ATP) zvládli v jednom zápase pouze Johansson a Karlovič (51).

Rod Laver, Pete Sampras, Woody Allen, Russel Crowe, sir Alex Ferguson, dalších 15 tisíc fanoušků na centrálním dvorci All England Clubu a miliony diváku u televizních obrazovek po celém světě viděli nervydrásající bitvu, menu o třiceti nádherných chodech.

Poslední set se hrál 95 minut, Federer v něm například nastřílel 22 es, dohromady se hrálo neskutečných 166 fiftýnů. Z vítězství se nakonec radoval švýcarský tenista, který se lépe vyrovnal s přícházejícím západem sluncem. Stín tak rozdělil kurt na dvě části a to zlomilo Roddickovi při rozhodující hře zápasu vaz.

Roger Federer se definitivně může nazývat nejúspěšnějším a největším tenistou všech dob, 15. grandslamových triumfů nemá na kontě žádný jiný z tenisových velikánů. Navíc to pro něj byl 60 triumf na okruhu ATP a třešničkou na dortu jeho úspěchů je návrat do čela světového žebříčku. Po 47 týdnech strávených na pozici číslo dvě. A tam přece nejlepší tenista historie nepatří...

VELKÝ NÁVRAT VELKÉHO PETA

Všichni fanoušci tenisu a nostalgie se dočkali. Po sedmi letech se opět ve Wimbledonu "představil" Pete Sampras. A opět jako král, když do zápasu přišel již po jeho rozehrání za stavu 2:1 pro Roddicka v prvním setu.

Společně s manželkou Bridgette Wilson usedl do lóže vedle dalších tenisových velikánů Santany, Lavera či Borga. Po trošku ostýchavém přivítání od fanoušků, se mu po zamávání a úklonu dostalu velkých ovací. Podle všeho si užije Sampras ovace ještě jednou, v případě vítězství Federera by mu měl předávat trofej pro vítěze turnaje a žežlo pro nejlepšího tenistu všech dob.

Naopak se nekonal podle očekávání příchod královny Alžbety II. Ta svou účast v královské lóži podmínila finálovou účastí domácí naděje Andy Murrayho.


FINÁLE V ČÍSLECH:
Roger Federer (2-Švýc.) - Andy Roddick (6-USA) 5:7, 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 3:6, 16:14.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...