Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ferrari ovládlo závod v Magny Cours

Sport

  17:09
MAGNY COURS - Velkou cenu Francie formule 1 vyhrál Fin Kimi Räikkönen a dokonalý triumf stáje Ferrari v osmém závodu mistrovství světa korunoval druhým místem Brazilec Felipe Massa.

Kimi Raikkönen foto: AFP

Italský tým oslavil první double po téměř roční pauze. Třetí dnes na okruhu v Magny Cours dojel s výraznou ztrátou více než půl minuty vítěz předchozích dvou Grand Prix Brit Lewis Hamilton z McLarenu, který si tak upevnil vedení v šampionátu.

Hamilton si ve své první sezoně ve formuli 1 dál drží úchvatnou bilanci, když v každém z odjetých závodů vystoupil na stupně vítězů. V čele seriálu má dvaadvacetiletý jezdec už čtrnáctibodový náskok před týmovým kolegou Španělem Fernandem Alonsem. Úřadujícímu mistru světa se ve Francii nedařilo, po technických problémech v kvalifikaci a startu z desátého místa vybojoval dva body za sedmou příčku.

Räikkönen si spravil chuť po čtyřech závodech, v nichž se nedokázal prosadit mezi nejlepší trojici. Vítěz zahajovací Grand Prix v Melbourne si dojel pro druhý triumf v sezoně a jedenáctý v kariéře.

"Konečně mi vyšel start," pochvaloval si Fin, který se před první zatáčkou dokázal dostat před Hamiltona, jenž po druhém místě v kvalifikaci startoval z první řady. "Myslím, že jsme zpátky tam, kde jsme čekali," konstatoval spokojený Räikkönen.

Zpočátku kroužil na trati za vítězem kvalifikace Massou, kterého předstihl po druhé zastávce v boxech v 46. kole, když předtím díky většímu množství paliva vydržel déle na trati a nastřádal cenné sekundy. "Prohrál jsem kvůli velkému provozu na trati, do kterého jsem se dostal. Ta vřava na dráze po návratu z boxů mě rozladila," uvedl Massa.

Ve zbylých 24 okruzích už Fin vedení nepustil a vyhrál s náskokem téměř dvou a půl sekundy. Massa sice přišel o šanci zvítězit potřetí v sezoně, ale v průběžné klasifikaci se dotáhl už na rozdíl tří bodů na druhého Alonsa. Räikkönen ztrácí dalších pět bodů.

McLaren přišel o sérii tří vyhraných závodů, dál však jasně kraluje Poháru konstruktérů. "Nemůžete pořád vyhrávat, ale důležité jsou vyrovnané výkony. Body jsou dobré a věřím, že příště jim to můžeme vrátit," prohlásil Hamilton, který byl poprvé v krátké kariéře ve formuli 1 předjet soupeřem. "Nevyšel mi ideálně start a jen jsem viděl, jak kolem mě Kimi proletěl,"
uvedla britská hvězda.

Ve Francii se dařilo stáji BMW Sauber. Polák Robert Kubica se vrátil po těžké havárii v Montrealu a absenci v Indianapolisu čtvrtým místem, pátý skončil jeho týmový druh Němec Nick Heidfeld. Díky osmé pozici Brita Jensona Buttona letos poprvé bodovala Honda. Za týden se jede další závod šampionátu v britském Silverstonu.

Výsledky:
1. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:30:54,200 hod. (prům. rychlost 203,679 km/h), 2. Massa (Braz./Ferrari) -2,414, 3. Hamilton (Brit./McLaren) -32,153, 4. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -41,727, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -48,801, 6. Fisichella (It./Renault) -52,210, 7. Alonso (Šp./McLaren) -56,516, 8. Button (Brit./Honda) -58,885, 9. Rosberg (Něm./Williams) -1:08,505, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) -1 kolo.

Stav MS (po 8 ze 17 závodů):
1. Hamilton 64 bodů, 2. Alonso 50, 3. Massa 47, 4. Räikkönen 42, 5. Heidfeld 30, 6. Kubica 17, 7. Fisichella 16, 8. Kovalainen (Fin./Renault) 12, 9. Wurz (Rak./Williams) 8, 10. Trulli (It./Toyota) 7.

Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 114, 2. Ferrari 89, 3. BMW-Sauber 48, 4. Renault 28, 5. Williams 13, 6. Toyota 9.
Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...