Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Finále Davis Cupu již za 2 dny: Síla Španělů není jen v Nadalovi

Sport

  0:04
PRAHA/BARCELONA - UVNITŘ ROZHOVOR S JIŘÍM NOVÁKEM Španělský tenis, to není jen všude zmiňovaný Rafael Nadal, ale i další nebezpeční hráči ze světové pětadvacítky. David Ferrer, Juan Carlos Ferrero a Fernando Verdasco mají dohromady jeden grandslamový a dvaadvacet turnajových titulů a český tým se musí připravit nejen na Nadala, ale i na ně. Finále Davis Cupu v­Barceloně totiž začíná už pozítří.

Rafael Nadal není v poslední době v ideální formě. foto: ČTK

"Zatímco my máme jen Štěpánka s Berdychem, Španělé by mohli složit tři týmy s ambicemi na zisk salátové mísy," varuje legendární Tomáš Šmíd, poslední český vítěz Davisova poháru z roku 1980.

Jak na Španěly

Rafael Nadal: Atletický tenis dovedl k dokonalosti. Rychlostí pokryje snad každou píď kurtu a od základní lajny bezchybně vrací údery. Spoléhá zejména na trpělivou obrannou hru, vyčkává na chyby soupeře. Po zranění mu však chybí bývalá agresivita a síla. Co by na něj mohlo platit?
Když Tomáš Berdych vytáhne ze svého pytlíku nevyrovnaných výkonů to nejlepší, měl by jeho agresivní styl a tvrdý servis na Nadala platit. Ne nadarmo ho už třikrát porazil. Jenže na antuce se mu to ještě nepovedlo.

Fernando Verdasco: Obávaný forehand španělského leváka by prorazil i zeď. Navíc se opírá o tvrdý servis. Jeho slabinou je psychika. V důležitých momentech zápasů často chybuje a lehce se nechá vyvézt z míry. Co by na něj mohlo platit? Chytrý "chameleoní" tenis Radka Štepánka ho přivádí do rozpaků. Česká jednička mění často rytmus hry a chodí na síť. To Verdascovi nevyhovuje.

Feliciano Lopéz: Za Španělsko nastupuje především ve čtyřhře, kde se spoléhá na servis a jistou hru na síti. Říká se o něm ale, že má hodně slabý jednoruční beckhand. Co by na něj mohlo platit? Štěpánek s Berdychem ještě daviscupový debl neprohráli. Hodně si věří, navzájem se skvěle doplňují a také tentorkát budou počítat s bodem ze čtyřhry.

David Ferrer: Jediný pravák ve španělském výběru je obavaným antukovým soupeřem. Loni v únoru byl dokonce čtvrtým tenistou světa. Co by na něj mohlo platit? Čeští tenisté se s Ferrerem často trápí. Větší šanci proti němu má Radek Štěpánek, který ho porazil letos na Wimbledonu.

Ani on si nevěděl rady s otázkou, jak ve finále uspět. "Každý bod, který získáme, bude úspěch," připustil. Kvůli síle španělské lavičky musí podle něj český tým alespoň jednou porazit Nadala. Jak ale na druhého hráče světa, jenž antuku považuje za své přirozené prostředí, vyzrát?

Nikdo jiný by nemohl týmu nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila poradit lépe než bývalý český tenista Jiří Novák. Jenže i jediný hráč, který Nadala dokázal v­Davis Cupu porazit, zůstává bezradný. "Těžko radit. To už je pět let zpátky. On tenkrát začínal a já ze sebe vydal to nejlepší," krčí rameny.

Přesto všichni cítí, že je teď třiadvacetiletý Španěl zdaleka nejzranitelnější. Dva měsíce laboroval se zraněnými koleny a vrátil se slabší, s menším sebevědomím. "Vzpomínám si na teorii Johna McEnroa. Ten chtěl vyhrávat i na exhibicích, aby se ho všichni báli. Stejné to bylo s Nadalem. Nikoho, kdo s­ním vstoupil na kurt, ani nenapadlo pomýšlet na vítězství. Jenže tahle aura strachu je pryč. Vidím šanci v­tom, že se ho naši nebudou tolik bát," hledal naději Šmíd.

Nebyl to však pouze Nadal, kdo dotáhl Španělsko do pátého daviscupového finále za posledních deset let. "Skvělý je i Verdasco s jeho drtivým forhendem a servisem," připomíná Navrátil. Stále ale není jasné, jestli španělská dvojka a devátý hráč světa ve finále opravdu nastoupí. I když v­pondělí naplno trénoval, údajně má stále problémy se svalem na noze. "Je to nepříjemný soupeř, ale hra Radka Štěpánka by na něj mohla platit. Verdasco nemá rád, když se často mění rytmus hry. Nechá se tím lehce rozhodit a pak chybuje," věří Navrátil.

Ferrer není o nic slabší
O Verdaskově finálovém bytí či nebytí by se mělo rozhodnout během dneška. Český tým tomuto verdiktu ale nepřikládá příliš velkou váhu, protože si je vědom síly soupeřových náhradníků. "Pořád by byli jasní favoriti, i­kdyby místo něj měl hrát třeba Ferrer. Na antuce jsou si s­Verdaskem kvalitou dost podobní," myslí si Tomáš Berdych.

Lehké spaní nemá ani nehrající kapitán Španělska Albert Costa. Právě on se snaží držet své svěřence na zemi a nepodcenit českou výpravu. "Štěpánek a Berdych jsou schopni porazit úplně kohokoli a­nejtěžší ze všeho bude čtyřhra," obává se Costa.

JIŘÍ NOVÁK: RAFA JE NYNÍ NEJZRANITEJNĚJŠÍ

Třináct singlů Španěl Rafael Nadal sehrál během Davis Cupu. A jen z toho prvního odešel před pěti lety poražen. Jako jediný ho tehdy v Brně porazil ve třech setech český tenista Jiří Novák (34). "Jenže já hrál v té době svůj nejlepší tenis. A Nadal byl teprve na svém začátku," tvrdí bývalý hráč.

Vzpomínáte na ten zápas?
Ne že bych o něm každý den snil, ale nadchl mě. Nadal mě měsíc předtím porazil v Aucklandu a já mu to vrátil před vyprodanou halou. Hrálo se na červeném taraflexu, tedy našem oblíbeném povrchu. Je rychlý, na málo výměn. A Nadal nebyl ještě tak vyspělý.

V čem se tedy podle vás změnil nejvíce?
Vyrostl lidsky i tenisově. Vyhrál strašně moc turnajů, nasbíral zkušenosti, zesílil, zrychlil. A ví, jak se v jaké situaci zachovat.

Co byste na něj českým hráčům před finále poradil?
Těžkou soudit... Pro Nadala je antuka číslo jedna, ale na druhou stranu teď je nejzranitelnější. Viděl jsem ho v Paříži, už tam utíkal hrobníku z lopaty. Není divu, v létě vynechal část sezony.

Myslíte, že přesně tohle jeho suverenitu zastavilo?
Určitě. Dřív jsem ho pořád viděl na kurtech, tenisem žije. Není typem, kterému stačí zapinkat si dvě hodiny denně, on musí trénovat od rána do večera. A jestliže v­létě nevzal kvůli potížím s koleny na pár týdnů raketu do ruky, stopu to na něm zanechalo.

A co nezdar na Turnaji mistrů v Londýně? Srazí ho?
Možná ho trochu v hlavě má, ale nemluvte hned o krizi. Ta by musela být dlouhodobější. Že teď prohrál tři zápasy? No a co. Pořád to nic neznamená.                           (VÍTĚZSLAV ČERMÁK)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!