Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté odvrátili blamáž, po nájezdech jsou v semifinále MS

Sport

  21:18aktualizováno  22:16
PRAHA/HELSINKY - Čeští florbalisté se ve čtvrtfinále světového šampionátu ve Finsku protrápili k postupu. V hokejové Hartwall Aréně hráli dlouho druhé housle a dvakrát prohrávali. Největším soupeřem českého favorita byla vlastní nervozita a skvělý gólman soupeře Saastamoinen. 104 vteřin před koncem 3. třetiny vyrovnal na 2:2 Sladký a Češi následně o své výhře rozhodli až v samostatných nájezdech.

Česko - Estonsko (florbalisté nájezdy zvládli). foto: www.youtube.com

První čtvrtfinálový duel na MS po deseti letech (kvůli nižšímu počtu účastníků - do letošního roku místo šestnácti pouze deset, pozn. redakce) čeští florbalisté nezačali vůbec ideální. Hned první střela z levého křídla podceňovaných Estonců skončila za zády Rytycha.

DÁLE ČTĚTE

Ráz zápasu tak byl určen: čeští florbalisté, obhájci 4. místa z domácího šampionátu z roku 2008 museli dobývat obranu soupeře. A svěřenci kouče Trnavského se trápili, trápili a trápili... Statická hra založena podobně jako u hokejistů především na honění míčku po mantinelech, k úspěchu vést nemohla.

VÝSLEDEK

Česká republika - Estonsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 35. Garčar (Slaný), 59. Sladký (Jelínek), rozhodující sam. nájezd Chrápek - 1. K. Talme (H. Talme), 50. Markus (H. Talme). Proměněné nájezdy: Fridrich, Zálesný, Richter, Chrápek - H. Talme. Neproměněné nájezdy: K. Talme, Kivi. Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 1020.

Česká republika: Rytych (v 11. na TS a na nájezdy Kafka) - Chrápek, Jakůbek, Garčar, Slaný, Jelínek, Brus - Fojta (35. Šebek), Sikora, Zálesný - Ostřanský, Fridrich, Richter - Sladký, Tomašík, Skalík. Trenéři Tomáš Trnavský, Filip Vítek a Jan Vavrečka.

Estonsko: Saastamoinen - Thomsson, Strömfelt, Pass, Sivakov - H. Talme, Markus, L. Talme - Karis, Kivi, Söber - Salm. Trenéři: Jari-Petteri Anttila, Risto Lall a Marko Saksing.

Pokud se již Češi odhodlali ke střelbě, málokdy propáli hradbu těl z estonských hráčů. Soupeř naopak hrozil z rychlých brejků. "První pětka vůbec nebrání, útočníci se nevracejí. Je to hodně nezodpovědné," nebral si servítky jeden z komentátorů zápasu v České televizi.

V 11. minutě mohlo být ještě hůře, ovšem trestné střílení Kiviho parádně lapil Kafka. Kdo by v té chvíli tušil, že ve středečním večeru nepředvedl své umění naposledy...

Nervózně hrající Češi měli sice opticky více ze hry, do šancí se dostávali sporadicky. A když už, vše s přehledem lapil gólman Saastamoinen. Především kapitán Fridrich a kanonýr Zálesný z něj museli být s postupem času "na prášky". Kouzlo estonského mága odčaroval až obránce Garčar, který se ve 35. minutě trefil krásně k tyči.

Uklidnění to ale českým hráčům nepřineslo. Naopak. Mezi 48. a 50. minutou prohospodařili Češi další z přesilovek, navíc Richter v jejím závěru fauloval a bylo zle. Estonci totiž svou výhodu o jednoho muže využili bleskově. Vyloučený Markus naskočil na hřiště a utěšenou střelou překonal Rytycha.

Až poté se Trnavský rozhodl stáhnout hru na dvě pětky. Češi se pomalu nadechovali k mohutnému náporu, který soupeř chytře narušoval rychlými kontry. Vysvobození a odvrácení blamáže přinesla až branka Sladkého 104 vteřin před koncem třetí třetiny. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém měli paradoxně Estonci dvakrát blízko k senzačnímu postupu do semifinále.

Česko - Estonsko (florbalisté nájezdy zvládli).

Rytych ale své spoluhráče podržel perfektními zákroky a rozhodnout musely až nájezdy. A na ty mají Češi v brance fantoma jménem Kafka. Zkušeného gólmana sice na úvod vykoupal Talme, jeho tři spoluhráči ale už selhali. A jelikož na české straně se prosadili postupně Fridrich, Zálesný, Richter a Drápek, páteční semifinále proti domácím obhájcům titulu z Finska si zahrají čeští florbalisté. Ale byly to nervy...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...