Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Florbalisté se už Cepkovým vyřazením na soustředění nezabývali

Sport

  0:01
PRAHA - Pětidenním soustředěním v Bystřici nad Pernštejnem zakončili čeští florbalisté přípravu na mistrovství světa v Helsinkách. Vedle tréninku se věnovali rehabilitaci, odpočinku a nácviku nového pokřiku. Překvapivým vyřazením nejzkušenějšího reprezentanta Radima Cepka se tým už prý vůbec nezabýval a věnoval se výhradně přípravě na turnaj, kam zamíří ve čtvrtek.

Radost českých florbalistů. foto: Šimon , Lidové noviny

Přestože několik hráčů, především těch zkušenějších, bylo dva týdny starým nominačním verdiktem trenéra Tomáše Trnavského v případě Cepka kvůli špatnému vlivu na mužstvo zaskočeno, v závěrečné přípravě už se jejich myšlenky ubíraly jiným směrem. "Ani jsme to jako hráči už na soustředění nerozebírali. Je to v kompetenci trenéra," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze kapitán Milan Fridrich.

Tým se soustředí hlavně na přípravu. "My jsme v reprezentaci od toho, abychom odváděli co nejlepší výsledky. Všichni to vzali jako fakt, my všichni dva roky pracujeme na tom, abychom přivezli medaili, a snažíme se, aby se to povedlo. Jaký tam bude nebo nebude hráč, to je věcí trenérů. Takový ten hlavní mediální boom se odehrál po zveřejnění nominace a už jsme se tím nezabývali," doplnil Fridrich.

Kouč Trnavský si za svým rozhodnutím nevzít účastníka dosavadních všech sedmi světových šampionátů stojí. "Měl jsem s Radimem úzký vztah, působí také ve Švýcarsku a hodně jsme diskutovali, jak budeme hrát a jak bychom mohli složit mančaft. Dohodli jsme se, jak budeme vystupovat a působit na mužstvo. Ale na těch posledních dvou akcích vyjadřováním a chováním působil proti těm dohodám," prohlásil Trnavský.

Proto prý reprezentační kouč, který s Cepkem jako hráč odehrál čtyři světové šampionáty, odjížděl před třemi týdny z turnaje Euro Floorball Tour v Helsinkách s hodně rozpačitými pocity. "Vzrostla ve mně nedůvěra v něj, že nevím, co od něj mám čekat, i když jsme spolu mluvili, domlouvali jsme se, jak to má být, a udělal vždycky přesný opak. Ta ztráta důvěry byla nejhorší. Když někdo, komu věříte, tu důvěru podlomí, tak s ním nechcete spolupracovat. Jeho působení těmi výroky je pak negativní," doplnil Trnavský.

Rozhodnutí podle něj bylo hodně těžké. "Po návratu z Helsinek jsem měl hodně intenzivní týden. Přemýšlel jsem o tom nonstop, hodně jsem telefonoval, hovořil jsem se spoustou lidí z našeho týmu. Byl to ten největší rébus. Můj vnitřní pocit byl prostě, že důvěra v něj nebyla. Jinak jsme měli o nominaci s 95 procent jasno," doplnil Trnavský s tím, že čekal velký mediální ohlas. Cepek cestuje do dějiště turnaje pracovně a bude výkony českého mužstva sledovat z tribuny.

Trnavský nemyslí, že by to tým nějak negativně zasáhlo. "Nebylo to pro něj jednoduché, stejně jako pro mě. On florbalu fandí a nebude tam, aby nám házel klacky pod nohy. Spíš nás bude podporovat," prohlásil Trnavský, který bez problémů přijme i jeho případnou kritiku. "Na to má každý právo hodnotit, protože žijeme v demokratické zemi. Má spoustu zkušeností, tak má plné právo to hodnotit," dodal Trnavský.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.