Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Florbalistům začíná mise za titulem mistrů světa

Sport

PRAHA - Devět vicemistrů světa z roku 2004 a celkem patnáct hráčů z minulého šampionátu se dostalo do konečné nominace českých florbalistů na domácí mistrovství světa v Ostravě a Praze. Dnes ji zveřejnil trenér Zdeněk Skružný. Ve výběru nechybí ani brankář Tomáš Kafka z Tatranu Střešovice, jenž se vrátil do národního týmu poprvé od května 2006 na listopadovém turnaji Euro Floorball Tour ve Finsku.

Češi na posledním MS prohráli v boji o bronz se Švýcary. foto: ČTK

Historicky největší úspěch českého florbalu v roce 2004 v Curychu, kde český tým podlehl až ve finále Švédsku, prožili Kafka, obránci Aleš Jakůbek, Tomáš Trnavský a útočníci Radim Cepek, Pavel Kožušník, Martin Ostřanský, Vojtěch Skalík, Radek Sikora a Aleš Zálesný. Do konečného kádru se nevešel další držitel stříbra Petr Kožušník, který byl v širší osmadvacetičlenné nominaci.

Ze tří čtvrtin je kádr stejný jako na posledním šampionátu před dvěma lety ve Švédsku, kde český tým skončil čtvrtý. Nestartoval tam ze zkušených hráčů Trnavský a na domácím šampionátu si odbudou premiéru na MS beci Tomáš Chrápek a Lukáš Nesměrák a útočníci Milan Fridrich a Ondřej Fojta. V týmu je dvanáct hráčů z domácí extraligy, přičemž největší zastoupení má se čtyřmi florbalisty mistrovský Tatran Střešovice, a osm krajánků ze Švýcarska.

Kapitán Cepek zatím nechyběl na žádném šampionátu a chystá se na svůj již sedmý start. Útočník Rychenbergu, který na startu turnaje 6. prosince oslaví třiatřicáté narozeniny, bude moci rozšířit bilanci 104 zápasů, 60 branek a 55 asistencí. Nejstarším hráčem týmu je ale Trnavský, jemuž bude v neděli už pětatřicet.

Vedení českého týmu dnes odtajnilo nominaci i přesto, že tak chtělo učinit až po závěrečném soustředění v Teplicích v pondělí 1. prosince. Všech dvacet jmen ale muselo být nahlášeno Mezinárodní florbalové federaci (IFF) už 15. listopadu a její předčasné zveřejnění si prý vyžádala média.

"Regule IFF jsou bohužel neúprosné, a tak jsme museli nahlásit dvacet jmen ještě před závěrečným soustředěním. Nominační proces je ale takový, že všechny země mají právo v případě zranění udělat změny ještě i ve dvacetičlenné nominaci, kam mohou vyměnit hráče z takzvaného first listu, neboli třicetičlenné prvotní nominace. Ta se zasílá na IFF 30 dní před začátkem MS a kdo není na tomto seznamu, na MS rozhodně startovat nemůže," citovaly reprezentačního kouče Skružného oficiální internetové stránky České florbalové unie.

Spolu s asistenty Davidem Zlatníkem a Pasim Tilanderem chtěli, aby se hráči dozvěděli konečné složení až po přípravě v Teplicích. Nyní se jí brankáři Jan Barák, Jakub Koráb, zadáci Jan Jelínek, Štěpán Slaný a útočníci Petr Kožušník, Matěj Koňařík, Petr Salát a Martin Zozulák zúčastní s vědomím, že je na šampionát posunou jen případné zdravotní problémy někoho z nominovaných.

"Nechtěli jsme nominaci zatím zveřejnit, abychom udrželi hráče v napětí, v boji o místo, aby všichni nominovaní na soustředění byli připravení v případě potřeby hrát i na mistrovství světa, protože ke změně může dojít dokonce v průběhu šampionátu," navázal Skružný. "Celé jsme to takhle naplánovali vzhledem k předchozím zkušenostem ze závěrečných soustředění. Pokud hráči znali svoji nominaci dopředu, kvalita přípravy výrazně klesala," vysvětlil Skružný.

Šampionát se hraje v Ostravě a Praze od 6. do 14. prosince. Český výběr narazí v základní skupině A v ostravské ČEZ Areně postupně na Rusko, Švédsko, Lotyšsko a Itálii.

Nominace českých florbalistů na MS v Ostravě a Praze (6.-14. prosince):
Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), David Rytych (SSK Future).
Obránci: Pavel Brus, Daniel Folta (oba 1. SC SSK Vítkovice), Milan Garčar (Tatran Střešovice), Tomáš Chrápek (FBC Ostrava), Lukáš Nesměrák (FBC Liberec), Aleš Jakůbek (Grasshoppers Curych/Švýc.), Tomáš Trnavský (Grünenmatt/Švýc.).
Útočníci: Milan Fridrich, Martin Richter (oba Tatran Střešovice), Ondřej Fojta, Petr Novotný (oba Sokol Mladá Boleslav), Radim Cepek, Vojtěch Skalík (oba Rychenberg Winterthur/Švýc.), Pavel Kožušník (Torpedo Havířov), Martin Ostřanský (Alligator Malans/Švýc.), Radek Sikora (Grünenmatt/Švýc.), Tomáš Sladký (SV Wiler-Ersigen/Švýc.), Aleš Zálesný (Tigers Langnau/Švýc.).

Autor:

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...