Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Florbalisty čeká na úvod MS boj s Rusy

Sport

  16:40
OSTRAVA - Čeští florbalisté zahájí domácí mistrovství světa v sobotu v ostravské ČEZ Areně bojem o povinnou výhru proti Rusku. Národní tým se ve čtvrtek v dějišti základních skupin zabydlel a dnes se začal chystat na nově položeném povrchu na víkendový vstup do očekávaného turnaje.
Florbal - ilustrační foto.

Florbal - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

Úvodní české menu završí svěřenci trenéra Zdeňka Skružného v neděli kláním s favorizovaným Švédskem. Oba zápasy začínají shodně v 17:10 a přímým přenosem je vysílá program ČT4 Sport.

První dva zápasy by neměly rozhodovat bezprostředně o naplnění základního cíle v podobě postupu do semifinále. Tím klíčovým by měl být úterní duel s Lotyšskem. "Je to ideálně rozložené. Začínáme s relativně slabším soupeřem, pak máme hned Švédy, kteří nás hodně prověří. Potom si odpočineme a jdeme na Lotyše. Ti hrají tři zápasy v řadě, tak doufám, že to bude hrát taky roli pro nás," řekl novinářům po dnešním tréninku v Ostravě trenér české reprezentace Zdeněk Skružný.

S Rusy český tým ze čtyř vzájemných zápasů prohrál jediné, v roce 1994 v duelu o páté místo na mistrovství Evropy 5:6 až po samostatných nájezdech.

Na světových šampionátech Češi pokaždé nad Ruskem vyhráli, před dvěma roky ve Švédsku vysoko 10:2. "Na začátku turnaje ale budou ještě fyzicky v pohodě," varuje Skružný.

Do branky českého týmu se postaví na úvod gólman SSK Future David Rytych, zkušený Tomáš Kafka z Tatranu Střešovice by se měl objevit v dalším průběhu turnaje. "Nemáme určenou gólmanskou jedničku. Oba mají odlišný styl, každý se hodí na jiného soupeře. Oba jsou kvalitní. Vědí, že je budeme nějakým způsobem střídat," podotkl kouč. Není prý jasně dáno, že Kafka nastoupí hned v neděli. "Bude se to možná odvíjet i od toho, jak bude David chytat.

Klidně to zopakujeme, nebo zkusíme Tomáše." Český tým zahájí turnaj na tři kompletní formace a jen mezi náhradníky by měli být vedle Kafky také obránce Pavel Brus a útočníci útočníci Milan Fridrich a Ondřej Fojta. "Pokud se to bude dobře vyvíjet, tak bychom chtěli všechny hráče pustit na hřiště, aby si to osahali," řekl Skružný před Ruskem na adresu hráčů v poli.

Rusové původně chtěli poskládat nominaci výhradně z domácí soutěže, ale nakonec se v jejich výběru objevili i dva krajánci z české extraligy - brankář Ivan Ponomarjov s obráncem Dmitrijem Uglanovem z Liberce. Jejich klubový spoluhráč Lukáš Nesměrák ale od nich moc informací nezískal.

"Jejich nevýhoda může být, že se moc neviděli. Měli krátké soustředění a kluci z Čech se s nimi potkají až tady, nebyly finance, aby tam jeli," řekl Nesměrák. "Vůbec nic nevěděli. Ivan netušil, jestli bude jednička nebo dvojka." Všeobecný pojem o ruském florbalu ale Nesměrák má. "Jsou hodně nevyzpytatelní, je to soupeř, který je schopný se prosadit individuálně, ale my bychom je měli přehrát organizovaností hry. Jsou náchylní k sólovým akcím," doplnil Nesměrák.

Český tým už se nemůže dočkat, až šampionát naostro začne. "To natěšení je obrovské, snažíme se to trošku tlumit, abychom nebyli přemotivovaní a přistoupili k zápasu hodně racionálně," uvedl Nesměrák.

V neděli čeká český tým duel se Švédskem, který bere každý florbalista jako svátek. S vítězi všech šesti dosavadních mistrovství světa však Češi dosud neuhráli ve 21 zápasech ani bod. Letos na Euro Floorball Tour v obou vystoupeních nastřílel tým Tří korunek Skružného týmu po jedenácti gólech, ale před domácím publikem se Češi pokusí favorita potrápit. "Zápas se Švédy nemůžeme vypustit a na něco se šetřit, na to máme dny volna," řekl obránce Aleš Jakůbek.

Organizátoři hned po čtvrtečním večerním duelu hokejové extraligy mezi Vítkovicemi a Karlovými Vary začali přes palubovku nad ledem pokládat speciální povrch tarkett, jenž byl ráno připraven pro tréninky. "V hale je to ještě hektické a dodělávají se nějaké věci. Ale všichni jsou tady milí a perfektní," podotkl Skružný. Týmy se jen musí na úvod vyrovnat z chladem, který jde od ledu a drobnou nerovností povrchu způsobenou podkladem. "Někdy to zadrhne, jsou tam drobné hrbolky a občas to skončí v nejnepříjemnější chvíli," podotkl obránce Daniel Folta.

Pravděpodobná sestava ČR:
Rytych - Trnavský, Chrápek, Jakůbek, Garčar, Folta, Nesměrák - Zálesný, Ostřanský, Sikora - Skalík, Cepek, Kožušník - Richter, Novotný, Sladký.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!