Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Forma je tady, nikam neodešla, těší mistra Evropy Ondřeje Synka

Sport

  12:00
PRAHA - Čtyři medaile, ale jediné zlato přivezli veslaři z evropského šampionátu v Portugalsku, když roli favorita splnil do puntíku skifař Ondřej Synek (27). "Před mistrovstvím světa jsem se ujistil, že jsem na dobré cestě," usmíval se rodák z Brandýsa po návratu.

Ondřej Synek. foto: Reuters

Jste mistrem Evropy – jak vám ta slova znějí?
"Moc dobře. Při premiéře obnoveného šampionátu kontinentu v roce 2007 jsme sice vyhráli na osmě, ale tuhle skifařskou medaili jsem ještě neměl."

Finálový závod jste vyhrál rozdílem třídy, to vás šampionát zastihl v takové pohodě?
Zkraje to úplně v pohodě nebylo, v rozjížďce mě porazil Estonec Endrekson. Nečekal jsem, že to tak napálí, zaskočil mě. Bylo mi trochu divně, ale pak jsem si řekl, že nemá cenu se s ním rvát, když postupují první dva, lepší bylo šetřit síly na semifinále. Potom už to šlo, jezdil jsem si podle svého a dařilo se. Endrekson chtěl nástup zopakovat i ve finále, ale už jsem se nedal.

Zato vy jste se vrátil k obvyklé jistotě, letos jste ještě neprohrál žádný závod...
Dva měsíce jsem nezávodil, naposledy při finále Světového poháru v Lucernu, a důležité je zjištění, že forma se nevytratila. Nikam neodešla! (úsměv) Jsem na dobré cestě, teď to ještě pohlídat do mistrovství světa na Novém Zélandu. Rozjížďky máme 1. listopadu, finále je sedmého.

Ondřej Synek.

Další medaile přivezla skifařka Mirka Knapková (stříbro) a dvojskif se čtyřkou "bez" (bronzy). Kterou z nich vyzvednout?
Všechny! Mirka znovu proháněla skifařskou královnu Karstenovou-Chodotovičovou z Běloruska, mile překvapil dvojskif Jirka, Vitásek, v silné konkurenci byli jen o setinu třetí a zajeli dosud nejrychlejší český čas 6:13. A stejně tak čtyřka Horváth, Bruncvík, Doleček, Gruber. Ještě sto metrů před cílem byli druzí, ale pak chytili kraba. Škoda, že neměli formu v Lucernu, kde šlo o nominaci – teď ji mají, ale už je pozdě. Tak si aspoň spravili chuť.

Jenže veřejnost má sklon mistrovství Evropy podceňovat, možná proto, že dvojka "s" Makovička, Houska – Hejdušek skončila třetí ze tří posádek...
Ale v neolympijských disciplínách se medaile nerozdělovaly, byly to vložené závody, na olympijské dvojce "bez" pak kluci skončili osmí. Dosud to bylo tak, že největší hvězdy si po mistrovství světa dávaly pauzu a mistrovství Evropy bylo šancí spíš pro druhou vlnu. Jenže teď celý kontinent až na Angličany pojal šampionát jako generálku na mistrovství světa.

A co vaše disciplína? Chyběl Angličan Campbell, dvojnásobný olympijský vítěz Tufte z Norska nastydl a nenastoupil k semifinále... A kde zůstal Němec Hacker?
V létě si zlomil žebro a na Nový Zéland nepojede – namísto něj tam bude mladý Schulze, který teď skončil třetí. S Campbellem a Tuftem samozřejmě musím počítat, a taky s domácím Drysdalem, několikanásobným mistrem světa. Co mám zprávy, na Novém Zélandu představují finále skifu jako závod roku, moc se na to těším.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...