Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mají nejrychlejší auto, jaké jsem kdy viděl, klaní se Red Bullu i Hamilton

Max Verstappen během Velké ceny Saúdské Arábie foto: AP

Sezona formule 1 nezačala dobře. Alespoň pro fanoušky dramatického závodění. První dva díly šampionátu napínavou podívanou nepřinesly, a to zejména kvůli absolutní dominanci stáje Red Bull. „Ani jsem se nesnažil bránit,“ přiznává sedminásobný šampion Hamilton.
  10:39

Hamilton si letos na dráze nepočíná jako šampion. Stěžuje si na auto, dohaduje se s týmem a odevzdaně krouží po dráze. Tak tomu bylo v úvodním závodě v Bahrajnu a tak tomu bylo tento víkend v Saúdské Arábii. A kromě toho se obdivně vyjadřuje o soupeřích.

Pilot Mercedesu řekl v neděli novinářům, že nikdy neviděl rychlejší auto, než má v současnosti Red Bull.

Na okruhu v Džiddě zvítězil Sergio Pérez, zatímco obhájce titulu Max Verstappen si bez problémů dojel pro druhé místo, přestože kvůli technickým potížím v kvalifikaci odstartoval až z 15. místa. Před čtrnácti dny v Bahrajnu byl zase Verstappen první a Pérez druhý.

„Zejména v porovnání se zbytkem startovního pole mají nejrychlejší auto, jaké jsem kdy viděl,“ řekl Hamilton, kterého Verstappen předjel ve 12. kole. „Ani jsem se nesnažil bránit. Když jsme my byli rychlí, tak jsme rozhodně nebyli takhle rychlí,“ dodal.

Hamiltonův týmový kolega George Russell si myslí, že tak, jako nyní formuli vládne Red Bull, nedominoval ani Mercedes. Jezdci německé stáje vyhráli šampionát v letech 2014 až 2020. Jeden titul získal Nico Rosberg, šest přidal Hamilton, který už předtím triumfoval v roce 2008 s McLarenem.

„Práci Red Bullu musíte ocenit,“ uvedl Russell, který v neděli obsadil čtvrtou příčku. „Tak velký odstup od ostatních stájí neměl ani Mercedes v roce 2014. Mají ohromný náskok a je na zbytku, aby přišel na to, jak je dohnat,“ přidal.

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...