Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Formule 1 míří také do Říma

Sport

  14:55
LONDÝN - V ulicích okrajových částí Říma by se mohl jednou jet závod formule jedna. Podle úterního prohlášení starosty hlavního města Itálie tento návrh promotéra Maurizia Flamminiho radnice zvažuje.

Formule vydělává nově i na závodech v Asii. foto: ČTK

Flammini, jenž v minulosti jezdil v nižší třídě Formule 2 a poté pořádal závody mistrovství světa superbiků, přišel poprvé s tímto návrhem již v roce 1984. Nyní jej k této myšlence znovu přivedly podobné závody v ulicích Valencie a Singapuru. "Je to velmi zajímavý návrh a mohl by být velmi užitečný pro město," uvedl starosta Mauro Cutrufo.

Nejdříve by se takový závod mohl konat ale v roce 2011, navíc by ho musel schválit šéf seriálu mistrovství světa Bernie Ecclestone. Ten chce do kalendáře pro rok 2010 začlenit Velkou cenu Koreje, v roce 2011 by se mělo jet poprvé v Indii. Navíc chce přivést formuli jedna i do Ruska a pod tlakem výrobců aut počítá i s návratem na severoamerický kontinent.

Trend městských závodů, o kterých již v minulosti uvažovaly Paříž a Londýn, se však nelíbí například šéfovi italské stáje Ferrari. "Monako má alespoň svou historii, ale mít v kalendáři tři nebo čtyři Monaka, to už je trochu moc," prohlásil Luca di Montezemolo.

Autor: