Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Formule 1 plánuje nový městský závod v Madridu s premiérou po roce 2026

Lewis Hamilton během Velké ceny Španělska foto: AP

Formule 1 plánuje po roce 2026 nový městský závod v Madridu. Podle informací řady specializovaných médií a španělské televizní stanice RTVE uzavře vedení seriálu se zástupci pořadatelů ve španělské metropoli v brzké době smlouvu, jedná se o dohodě na deset let. Pro potřeby Velké ceny by měla v Madridu vzniknout nová trať, která povede na zhruba pětikilometrovém okruhu přes areál výstaviště.
  15:03

Budoucnost současné Velké ceny Španělska v Barceloně zůstává nejasná. Pořadatelé závodu na okruhu Circuit de Catalunya mají smlouvu do roku 2026 včetně. Podle médií je ale nepravděpodobné, že se poté budou jezdit dvě Grand Prix v jedné zemi.

Liberty Media jako držitel práv se dlouhodobě snaží přivést závody F1 do světových metropolí. Madrid se chce při vstupu do královské třídy motorsportu inspirovat Grand Prix v Miami, kde se jelo poprvé vloni. Nedávno se do kalendáře mistrovství světa vrátilo také Las Vegas, závodní víkend ale provázely problémy s tratí.

Madrid naposledy pořádal závody formule 1 v letech 1968 až 1981 na okruhu Jarama. Ten je ale zastaralý a potřeboval by zmodernizovat.

Ve formuli 1 zůstává šest sprintů

Jezdci formule 1 budou i v nadcházející sezoně bojovat o body v šesti sprintech. Novými hostiteli zkrácených závodů v rámci víkendového programu budou Šanghaj a Miami, v kalendáři zůstanou sprinty při Velkých cenách v Rakousku, Austinu, Brazílii a Kataru. Pořadatele dnes oznámili zástupci seriálu mistrovství světa.

Zatím ale není jasné, jaká bude přesná podoba závodních víkendů. Kvalifikace na sprint, takzvaný rozstřel, by se mohla nově jet v pátek a samotný sprint by následoval v sobotu před kvalifikací na nedělní závod. O pořadí na startovním roštu pro Grand Prix se nyní rozhodovalo už po pátečním prvním tréninku a sobota byla vyhrazena pro sprintovou kvalifikaci a sprint.

Nově by mohlo ve sprintu bodovat také více než osm nejlepších jezdců, diskutuje se i o možném otočení startovního pořadí pro první desítku. Konkrétní návrhy na změny by měla FIA předložit komisi F1 v lednu 2024.

Autoři: ,

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč