Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Formule 1 zrušila testovací jízdy

Sport

  14:53
Monte Carlo - Ve formuli 1 nebudou od příští sezony v rámci úsporných finančních opatření testovací jízdy v průběhu roku. Po dnešním setkání se zástupci stájí v Monaku to oznámila Mezinárodní automobilová federace FIA.

Už jen ostré závody.

Podle nových pravidel, na kterých se podle agentury AP shodly jednohlasně všechny stáje, budou moci týmy během sezony testovat pouze při pátečním tréninku před každou Velkou cenou. Zákaz zkušebních jízd během roku by měl továrním stájím ušetřit zhruba 30 procent z jejich rozpočtu na uplynulou sezonu. U nezávislých týmů by mělo jít o ještě větší částku.

FIA se také rozhodla prodloužit životnost motorů. Jeden jezdec proto bude moci během sezony použít maximálně osm motorů.

Omezeno bylo také používání aerodynamického tunelu a stáje musí výrazně snížit počet zaměstnanců během Velkých cen. K dalším omezením patří povinné uzavření továrny na šest týdnů ročně a sdílení informací o pneumatikách a pohonných hmot.

FIA zatím nerozhodla, zda bude ve formuli rozhodovat o celkovém triumfu počet vítězných Velkých cen. Podle oficiálního prohlášení provede výzkum trhu a mezi fanoušky a podle jeho výsledků poté rozhodne.

Rozhodnuto bylo také o některých úsporných opatřeních, která vstoupí v platnost v roce 2010. Nezávislé týmy si budou moci pořídit standardizovaný motor od výrobce za méně než pět milionů eur (asi 129 milionů korun). FIA pro přespříští sezonu dokonce uvažuje o zkrácení některých závodů. Rozhodne však ale až na základě průzkumu trhu.

Autor:
Témata: Monako

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!