Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Formule 1 zůstává, dva kohouti se nakonec dohodli

Sport

  13:32aktualizováno  17:58
Prezident Mezinárodní automobilové federace Max Mosley i zástupci stájí formule oznámili, že došlo k dohodě obou stran a byl zažehnán vznik konkurenční série pro příští sezonu.

Formule 1. foto: ČTK

Zároveň Mosley po sjednaném smíru ustoupil od možnosti znovu kandidovat na post šéfa při letošních volbách FIA. "V minulých dnech bylo jasné, že jedním z požadavků vzbouřených týmů je, abych už nebyl prezidentem FIA," uvedl v dopise, který rozeslal členům FIA a některým médiím.

"Už neuvažuju o znovuzvolení, nyní máme mír," oznámil Mosley v Paříži poté, co na schůzce s šéfem FOTA Lukou di Montezemolem odvrátili možný rozpad seriálu mistrovství světa. "Bude jeden šampionát F1, ale cílem je do dvou let upravit celkové výdaje do stavu z počátku 90. let," komentoval Mosley základní fakta dohody.

Ta je výsledkem jednání mezi Mosleym, promotérem F1 Berniem Ecclestonem a prezidentem Ferrari Lukou di Montezemolem, které se protáhlo dlouho do úterních nočních hodin. Příští ročník se pojede podle stávajících pravidel. K požadovanému snížení nákladů až o 50 procent oproti roku 2008 má dojít postupně podle návrhu úsporných opatření, které FOTA předložila už v březnu v Ženevě. Týmy navíc přislíbily technickou podporu nováčkovským stájím.

FOTA tím pádem prosadila všechny své základní požadavky a na oplátku všech osm rebelujících týmů garantovalo svoji účast v mistrovství světa do roku 2012. To se ještě v minulém týdnu zdálo zhola nemožné. "Jsem rád, že jsme našli společného jmenovatele," uvedl Ecclestone.

Úplný rozkol formule 1 tak trval necelý týden. V pátek osm z deseti stávajících stájí odmítlo přistoupit na avizované změny pravidel a nastavení rozpočtového stropu pro příští sezonu. Mosleyho návrh předpokládal volitelný strop 40 milionů liber na sezonu, který by v případě dodržení umožňoval stájím využívat technologické výhody.

Neprošla ani verze s ročním odkladem tohoto pravidla a Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW-Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso oznámily, že už začaly s přípravou vlastního seriálu závodů. Schylovalo se tak k tomu, že ve formuli 1 budou pokračovat z dosavadních týmů jen Williams a Force India, k nimž by vedle již vybraných nováčkovských stájí Campos, USF1 a Manor musela FIA přizvat další. Nyní se tomu podařilo zabránit.

"Nebude se konat žádná alternativní série nebo mistrovství a platit budou v roce 2010 pravidla, podle kterých se závodí letos," uvedla FIA v prohlášení, ve kterém zároveň vydala oficiální startovní listinu čítající třináct zmíněných stájí.

"Mají pravidla, jaká chtěli, a my máme nové týmy," uvedl Mosley. "Stáje se mě v říjnu (při skončení prezidentského mandátu) zbaví. Budou tu dál a jestli se jim osoba, která přijde po mně, bude líbit víc, to se uvidí," dodal devětašedesátiletý funkcionář, který ještě v úterý oznámil, že se bude ucházet o setrvání ve funkci i na páté volební období, ačkoliv vloni prohlašoval, že funkci opustí. Teď se ale podle médií místo toho dokonce s předstihem stáhne z formule 1, jejíž otázky má až do konce Mosleyho mandátu řešit viceprezident Rady světového motorsportu Michel Boeri.

Přehled nejdůležitějších událostí v jednání Mezinárodní automobilové federace (FIA) s Asociací stájí formule 1 (FOTA) o podmínkách účasti v příští sezoně mistrovství světa vozů formule 1

 30. dubna - FIA schválila významné změny v pravidlech mistrovství světa formule 1, jež měly platit od sezony 2010. Rozpočet stájí měl být omezen 40 miliony liber (asi 1,2 miliardy korun) a týmy, které by s ním souhlasily, by dostaly větší volnost v rámci technických předpisů. Zároveň bylo například zakázáno doplňování paliva během závodu a používání předehřívacích deček na pneumatiky.

12. května - Stáj Ferrari oznámila svůj negativní postoj k rozpočtovému stropu a pohrozila neúčastí v příštím ročníku seriálu.

13. května - Stáj Renault se připojila k hrozbě Ferrari nenastoupit do příští sezony mistrovství světa.

25. května - Williams se stal prvním týmem, který podal přihlášku do mistrovství světa formule 1 v sezoně 2010, za což byl podmíněně vyloučen z asociace FOTA.

29. května - Podle prohlášení FOTA se devět stájí (Brawn GP, BMW Sauber, Ferrari, Force India, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso a Toyota) dohodlo s FIA na kompromisu ohledně omezených rozpočtů a v poslední možný den se přihlásilo do sezony 2010.

11. června - Zástupci FIA a FOTA v Londýně více než čtyři hodiny jednali o podmínkách účasti v seriálu v roce 2010. Bylo dohodnuto, že příští schůzky se zúčastní finanční experti obou stran.

12. června - Nejzazší datum, kdy podle podmínek stájí měla být podepsána nová smlouva zahrnující podmínky existence formule 1, takzvaná Concordská dohoda. K jejímu podpisu nedošlo, FIA přesto zařadila všech deset současných stájí na seznam účastníků příští sezony šampionátu F1. Pět stájí bylo na seznam uvedeno podmíněně (McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP). Přibyli tři nováčci (Campos Grand Prix, Manor Grand Prix a USF1).

16. června - Zástupci FIA a FOTA včetně finančních představitelů obou stran na schůzce v Londýně nedošli k dohodě.

18. června - FIA ústy svého prezidenta Maxe Mosleyho oznámila, že je ochotná ke kompromisům ohledně pravidel v příští sezoně formule 1 včetně zvýšení rozpočtového stropu na 100 milionů liber.

19. června - FOTA v prohlášení uvedla, že osm stájí (Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso) odmítlo přistoupit na změny pravidel a začalo s přípravou vlastního seriálu závodů.

24. června - Prezident FIA Mosley a zástupci FOTA oznámili, že jednání obou stran ohledně příští sezony MS formule 1 vyústilo ve společnou dohodu a konkurenční seriál závodů tak nevznikne

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!