Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Japonsku vládl Red Bull. Vyhrál Verstappen před Pérezem, za nimi Ferrari

Max Verstapps trofejí pro vítěze Velké ceny Japonska. foto: AP

Po propadáku v Austrálii se tým Red Bull vrátil na pódium. První Max Verstappen, druhý Sergio Pérez. Při Velké ceně Japonska formule 1 téměř neměli soupeře a navýšili vedení v šampionátu. Třetí příčku vybojoval vítěz předchozího závodu Carlos Sainz z Ferrari.
  7:20aktualizováno  10:56

Verstappen si v Suzuce dojel pro 57. triumf v kariéře z pole position, kterou vybojoval ve všech dosavadních Velkých cenách v sezoně. Ve výhru ji šestadvacetiletý suverén nepřetavil jen před dvěma týdny v Melbourne, kde musel kvůli technickým problémům poprvé od roku 2022 odstoupit. Skončila tím jeho série devíti vítězství.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Po čtyřech z 24 závodů Verstappen vede pořadí seriálu o 13 bodů před Pérezem. Třetí je s odstupem 18 bodů Monačan Charles Leclerc z Ferrari, jenž se dnes z osmého místa na startu prokousal na konečnou čtvrtou pozici.

Na trati postavené společností Honda, jež dodává Red Bullu motory, si Verstappen dojel pro vítězství prakticky systémem start-cíl. První místo rodák z belgického Hasseltu opustil jen při výměnách gum. „Byl to příjemný závod, auto bylo stále lepší a lepší,“ pochvaloval si do týmové vysílačky Verstappen, jenž od začátku loňské sezony vyhrál 22 z 26 závodů. „Minule jsme trochu zaškobrtli, ale jsem moc šťastný, že jsme zpět na vrcholu,“ dodal šampion po třetím double Red Bullu v sezoně.

Se závodem byl spokojený také Pérez, jenž v průběžném pořadí MS předstihl Leclerca. „Jsme teď v dobré fázi. Myslím, že když jsme silní na tratích, jako je tahle, se spoustou rychlých zatáček, tak můžeme být silní všude jinde,“ řekl čtyřiatřicetiletý Mexičan.

Sainz jel závod s jinou strategií než Leclerc, který byl v boxech pouze jednou. V závěrečné fázi závodu měl Španěl čerstvější pneumatiky a osm kol před koncem týmového kolegu předjel. „Bylo to tam docela těžké. Napadlo mě, jestli nebyl jen jeden pit stop rychlejší, a my byli na dvou. Musel jsem dneska hodně předjíždět,“ uvedl madridský rodák, jehož ve Ferrari po sezoně nahradí Brit Lewis Hamilton.

Za dvěma Red Bully a Ferrari dojel pátý Brit Lando Norris z McLarenu, šestý skončil bývalý šampion Fernando Alonso z Aston Martinu. První desítku uzavřel k radosti japonských fanoušků Juki Cunoda z Racing Bulls a poprvé v domácí Grand Prix bodoval.

Pravděpodobně nejdramatičtější okamžik závodu se odehrál hned v prvním kole, kdy po kontaktu havarovali Australan Daniel Ricciardo a Alex Albon z Thajska. Oba odešli z místa nehody po svých bez zjevného zranění. Závod byl zhruba na půl hodiny zastaven kvůli opravě bariéry a úklidu trosek vozů.

Mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou Číny v Šanghaji, která se kvůli koronaviru jela naposledy v roce 2019.

Velká cena Japonska

závod MS vozů formule 1 v Suzuce

Výsledky:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:54:23,566, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -12,535, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -20,866, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -26,522, 5. Norris (Brit./McLaren) -29,700, 6. Alonso (Šp./Aston Martin) -44,272.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 24 závodů):
1. Verstappen 77, 2. Pérez 64, 3. Leclerc 59, 4. Sainz 55, 5. Norris 37, 6. Piastri (Austr./McLaren) 32.

Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 141, 2. Ferrari 120, 3. McLaren 69, 4. Mercedes 34, 5. Aston Martin 33, 6. Racing Bulls 7.

Autoři: ,