Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Japonsku vládl Red Bull. Vyhrál Verstappen před Pérezem, za nimi Ferrari

Max Verstapps trofejí pro vítěze Velké ceny Japonska. foto: AP

Po propadáku v Austrálii se tým Red Bull vrátil na pódium. První Max Verstappen, druhý Sergio Pérez. Při Velké ceně Japonska formule 1 téměř neměli soupeře a navýšili vedení v šampionátu. Třetí příčku vybojoval vítěz předchozího závodu Carlos Sainz z Ferrari.
  7:20aktualizováno  10:56

Verstappen si v Suzuce dojel pro 57. triumf v kariéře z pole position, kterou vybojoval ve všech dosavadních Velkých cenách v sezoně. Ve výhru ji šestadvacetiletý suverén nepřetavil jen před dvěma týdny v Melbourne, kde musel kvůli technickým problémům poprvé od roku 2022 odstoupit. Skončila tím jeho série devíti vítězství.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Po čtyřech z 24 závodů Verstappen vede pořadí seriálu o 13 bodů před Pérezem. Třetí je s odstupem 18 bodů Monačan Charles Leclerc z Ferrari, jenž se dnes z osmého místa na startu prokousal na konečnou čtvrtou pozici.

Na trati postavené společností Honda, jež dodává Red Bullu motory, si Verstappen dojel pro vítězství prakticky systémem start-cíl. První místo rodák z belgického Hasseltu opustil jen při výměnách gum. „Byl to příjemný závod, auto bylo stále lepší a lepší,“ pochvaloval si do týmové vysílačky Verstappen, jenž od začátku loňské sezony vyhrál 22 z 26 závodů. „Minule jsme trochu zaškobrtli, ale jsem moc šťastný, že jsme zpět na vrcholu,“ dodal šampion po třetím double Red Bullu v sezoně.

Se závodem byl spokojený také Pérez, jenž v průběžném pořadí MS předstihl Leclerca. „Jsme teď v dobré fázi. Myslím, že když jsme silní na tratích, jako je tahle, se spoustou rychlých zatáček, tak můžeme být silní všude jinde,“ řekl čtyřiatřicetiletý Mexičan.

Sainz jel závod s jinou strategií než Leclerc, který byl v boxech pouze jednou. V závěrečné fázi závodu měl Španěl čerstvější pneumatiky a osm kol před koncem týmového kolegu předjel. „Bylo to tam docela těžké. Napadlo mě, jestli nebyl jen jeden pit stop rychlejší, a my byli na dvou. Musel jsem dneska hodně předjíždět,“ uvedl madridský rodák, jehož ve Ferrari po sezoně nahradí Brit Lewis Hamilton.

Za dvěma Red Bully a Ferrari dojel pátý Brit Lando Norris z McLarenu, šestý skončil bývalý šampion Fernando Alonso z Aston Martinu. První desítku uzavřel k radosti japonských fanoušků Juki Cunoda z Racing Bulls a poprvé v domácí Grand Prix bodoval.

Pravděpodobně nejdramatičtější okamžik závodu se odehrál hned v prvním kole, kdy po kontaktu havarovali Australan Daniel Ricciardo a Alex Albon z Thajska. Oba odešli z místa nehody po svých bez zjevného zranění. Závod byl zhruba na půl hodiny zastaven kvůli opravě bariéry a úklidu trosek vozů.

Mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou Číny v Šanghaji, která se kvůli koronaviru jela naposledy v roce 2019.

Velká cena Japonska

závod MS vozů formule 1 v Suzuce

Výsledky:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:54:23,566, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -12,535, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -20,866, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -26,522, 5. Norris (Brit./McLaren) -29,700, 6. Alonso (Šp./Aston Martin) -44,272.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 24 závodů):
1. Verstappen 77, 2. Pérez 64, 3. Leclerc 59, 4. Sainz 55, 5. Norris 37, 6. Piastri (Austr./McLaren) 32.

Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 141, 2. Ferrari 120, 3. McLaren 69, 4. Mercedes 34, 5. Aston Martin 33, 6. Racing Bulls 7.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...