Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fotbal nikdy úplně čistý nebyl

Sport

  9:07
PRAHA - V minulosti tomu ne vždy tak opravdu bylo. Uplácení, černé fondy a jiné machinace patřily mezi běžné pracovní metody některých funkcionářů. Kniha Temné stíny fotbalu Vladimíra Zápotockého, která vyjde na začátku května, ukazuje, že Ivan Horník měl v Česku mnoho předchůdců.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek foto: Michal Šroubek

* LN Proč jste se rozhodl věnovat zrovna tomuto tématu?

Mám trochu jiné postavení. Oproti lidem, kteří o fotbale píšou neškodně, jsem ve výhodě. Za socialismu jsem byl u toho. Svůj život jsem spojil se Slavií, kde jsem začínal v hlasatelně, v letech 1981-83 jsem byl hospodářem klubu. Všechny ty malé služby jsem musel dělat, aby klub mohl fungovat. Žil jsem v éře, kdy se vytvářely černé fondy, jinak jste byli v klubovém soukolí nepotřební. Kriminálka nás mohla sbalit klidně kompletně všechny v první a druhé lize. Všichni jsme třeba měli černé lístky.

* LN Kniha pokrývá daleko širší časové období. Jak těžko se vám shromažďovaly materiály?

Musel jsem obejít tři desítky lidí, jako jsou podnikatelé, pokladníci a internacionálové, a požádat je o svědectví. Soustředil jsem také obrovský archiv od staroslávistů se slibem, že ho otevřu, až nebudou žít. Něco mám po panu Václavu Valouškovi, to byl po válce podle mě jediný odvážný předseda svazu v historii. Původní torzo jsem nasbíral od bývalých rozhodčích a přidal vlastní zážitky ze Slavie a opatřil si literaturu zvenku. Do práce jsem se pustil po mistrovství Evropy 1996. Ale pozor - nevyřizuju si s nikým účty, jen se snažím nastavit zrcadlo. Moje knížka by se měla stát také vodítkem při kladení otázek vládnoucím strukturám ve fotbale i dnes. Stále platí, že vylítnou hráči, vylítnou trenéři, ale funkcionáři zůstanou.

* LN Kdo podvody do fotbalu vůbec zanesl?

Podvody vymýšleli funkcionáři, nikdy hráči. Postupně se také posunovaly hranice, co je přípustné. Někdy se přihodila nějaká prasárna a říkalo se, že sem jsme neměli dospět. Za chvíli bylo stejné chování přijato jako norma. Funkcionáři jsou stále stejní, i dnes přežívá druh jejich ctihodnosti ještě z dob komunismu. Proto se český fotbal nemůže hnout z místa.

* LN Našel byste nějakou etapu, kdy byl fotbal úplně čistý?

Organizovaný fotbal nebyl úplně čistý asi nikdy. Od začátku byl spojován s různými výhodami. Dnešním sponzorům se dřív říkalo mecenáši. To byli většinou řezníci či zelináři. I obyčejné pouťáky se hrály za peníze. Jen za války se to změnilo a vyplácelo se hroudou másla nebo prasetem. Čistý byl fotbal možná na začátku. Už v roce 1903 byl ale zaznamenán první úspěšný pokus o ovlivnění zápasu.

* LN Které období naopak považujete za nejhorší?

Asi 80. léta. Bylo vidět, že se to celé musí zhroutit. Když utekli Kubík s Knoflíčkem nebo když vzali do vazby sekretáře Bohemians Zdeňka Svobodu. První polovina devadesátých let zase byla úplně nepřehledná.

* LN Jak hodnotíte české fotbalové prostředí v porovnání se zahraničím?

Je tu jeden rozdíl, když se podíváme na velké fotbalové země, jako je Anglie či Německo. Vlivné osoby tady úpadek nezajímá. Dnes nás ještě za hranicemi reprezentují hráči, ale funkcionáři už určitě ne.

* LN Bylo uplácení rozhodčích nejčastější prohřešek, který se ve fotbale provozoval?

Rozhodčí jsou vděčné objekty, které nemohly být vůči okolí imunní. Zvlášť v období, kdy kluby dostávaly peníze přidělené podle toho, jakou soutěž hrály. Když jste sestoupili, hráči odešli pryč, sponzoři také, patronátní podnik se na vás vykašlal. Každý si proto musel spočítat, kolik peněz má, aby soutěž mohl dohrát. Museli jste nějaký zápas koupit už v září, abyste ukázali, že máte peníze.

* LN Sudí nemají po řadě afér dobrou pověst. Může se jejich renomé zlepšit?

Všichni teď podnikají a stávají se z nich funkcionáři. Jakou může mít potom takový funkcionář autoritu? Ani Pelé se v Brazílii nedostal k veslu. Když je fotbal v háji, tak se na staré internacionály obrátí, jinak ne. Od chvíle, kdy se český fotbal dohodl, že nechce do čela Masopusta, který internacionál najde chuť to vzít? Ale nevidím jinou cestu, jinak nepřijdou dobré časy. Jsem zvědavý, jestli to zkusí Ivan Hašek. Všichni fotbalisti, co mají přehled, zkušenosti a rozhled ze zahraničí, dobře vědí, co se na Strahově v sídle svazu děje.

* LN Ve vaší knize se objevují v nepříznivých souvislostech také osoby, které ve fotbale stále působí. A na vysokých postech. Jaké od nich očekáváte reakce?

Kniha byla hotová už na konci roku 2007. Od té chvíle se jedná, jestli vyjde, nebo nevyjde. I tak už se ke mně nějaké zprávy donesly. Dva ze čtyř vydavatelů mi řekli, že by knížku vydali, kdyby v ní nebyla zahrnuta současnost. Jeden z nich obvolal všechny, kteří tam jsou v nelichotivém světle, a došlo i na výhrůžky. Nakladatel raději zakalkuloval do rozpočtu nějaké procento na právní ochranu.

* LN Baví vás vlastně fotbal stále sledovat, když se prohrabujete jeho nejasným pozadím?

Práce ve fotbale jsem nechal proto, že jsem dělal to, co na něm nejvíc nenávidím. Jako hra mě ale baví pořád. Mám kamarády, kteří sledují jeho sportovní stránku, a je vidět, jak se hra stále posunuje. Vidíte ve světě mix hráčů z různých částí světa a jak se to zajímavě proplétá. Na pondělní derby Slavie se Spartou se budu určitě dívat, ten zápas pro mě zůstává naprostým svátkem. Fotbal je nakonec nádherný, i když sledujete třeba jen žáky.

***

Co se objeví v Temných stínech fotbalu
Korupční pravěk První zveřejněný úspěšný pokus o ovlivnění zápasu v českých zemích. V roce 1903 se ho měl dopustil pražský klub Staroměstský SK.

Záchrana Josefa Laufera Jak úplatky SS zachránily během války život Josefa Laufera, známého rozhlasového reportéra židovského původu, který si na olympiádě v Berlíně před Adolfem př Hitlerem podal ruku s černošským atletickým šampionemJessem Owensem.

Největší vyřazování v lize Kvůli podezřelým výsledkům bylo v roce 1947 z nejvyšší soutěže suspendováno 6 ze 14 klubů. „Pokud neumíme posoudit a odsoudit, co našemu fotbalu škodí, musíme odstoupit my sami,“ tvrdil tehdy šéf fotbalového svazu Václav Valoušek.

Pravda o Chile Stříbrní medailisté z MS 1962 si neužívali luxusu a astronomických prémií jako jejich následovníci. Masopust, Schrojf, Pluskal a spol. dostávali kapesné pouhopouhý jeden dolar denně. Ojedinělý pád Sparty Podivné zákulisí jediného sestupu slavného letenského klubu v roce 1975.

Vladimír Zápotocký Od sedmdesátých let až do roku 1993 působil ve fotbalové Slavii Praha. Ze sportovního prostředí již publikoval tituly Fotbaloví sedmilháři (1997), Úsměvy šampionů (1998) nebo Album slavných postav sportovního klubu Slavia Praha (2004)

Předobraz Temných stínů fotbalu Investigativní novinář Andrew Jennings popsal v knize Faul! praktiky, které uplatňovalo vedení Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Mnohé napovídá už podtitul „Úplatky, zmanipulované volby a skandály s lístky.“ Od září 2005 prezident FIFA Sepp Blatter tajně naléhal na švýcarský soud, aby zamezil vydání Jenningsova díla. Autorovi i nakladateli hrozil pokutou i pobytem ve vězení. Návrh byl zamítnut. Kniha vyšla v roce 2007 také česky.

Autor: