Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

„Franto, jak je to těžký?“

Sport

  9:47
KLADNO - Stanley Cup, vysněný pohár pro šampiony NHL, si včera prožil premiéru na Kladně. Zhruba dvě tisícovky lidí v areálu Na Sletišti uvítaly potleskem Františka Kaberleho a Josefa Vašíčka, kteří v dresu Caroliny trofej letos v červnu vybojovali.

František Kaberle se Stanley Cupem. foto: ČTK

„Franto, jak je to těžký?“ zazněl první dotaz na kladenského odchovance Kaberleho, jenž vstřelil v sedmém, rozhodujícím zápase finále vítězný gól. „No, prý váží 15,4 kilo. Je docela těžký,“ poučoval Kaberle. „A do poháru se moc nevejde. V kabině jsme museli pořád dolejvat,“ usmíval se.

Černá díra na dohled

Stanley Cup má každý hráč svěřený jen na jediný den. Existujete někdo, komu pohár nestihnete ukázat?
Takových lidí a míst je víc, ale nechci je jmenovat.

Na večer jste plánoval soukromou oslavu. Přijde se podívat váš bratr Tomáš?
Přijde, určitě.

On na Stanley Cup ještě nedosáhl. Jak se k tomu bude stavět?
To nevím, blíž jsme to neprobírali, ale myslím, že se mu vyhýbat nebude. (usmívá se)

Myslíte, že pro něj to bude větší motivace Stanley Cup vyhrát, když ho teď bude mít vlastně doma?
Nevyhrál ho, takže to je určitě motivace. Myslím, že vzhledem k tomu, že hraje v Torontu, tak tam to slyší furt a to město hokejem žije, tak už snad ani nemůže mít větší motivaci.

Jak budete pohár vozit?
Normálně v autě. I když nevím, jak se tam s tím futrálem vejde. Půjčil jsem si auto od bráchy, tak snad ano.

Nebylo by vhodnější vozit Stanley Cup třeba v limuzíně, jako to dělal brankář Roman Turek?
Přemýšleli jsme o tom, ale už takhle je dost nápadný, tak jsme to zavrhli. (usmívá se)

Zkoumal jste nějaké předpisy, bodyguardi se ho dotýkají jen v rukavičkách. Je něco zakázáno, co se s pohárem nesmí dělat?
Krátce po skončení finálového zápasu nám řekli, že se s ním dá dělat víceméně všechno kromě toho, aby se nějak poničil. Takže nepřipadá v úvahu mlácení o zem nebo házení do vody.

Jste hodně rád, že jste první Kladeňák, kterému se povedlo Stanley Cup přivézt?
Samozřejmě vyhrával Jarda Jágr, ale tehdy se to ještě do rodných míst nevozilo. Jsem rád, že mám možnost ho vzít domů a ukázat lidem a kamarádům.

Co v noci? Dáte si pohár do ložnice?
To ne, protože bodyguardi ho musí mít pořád u sebe.

Neplánujete něco takového jako Petr Sýkora, který s pohárem odjel z Prahy do Hradce Králové a bodyguardy poslal do Plzně...
Ne, to určitě ne. Nechci mít žádné problémy, chci si to užít. Doufám, že mi ho kluci neunesou nebo tak něco.

Takže trošku obavy máte?
Ne, ani ne.

Co váš otec, který se stejně jako vy a váš bratr pyšní titulem mistra světa, těší se?
Myslím že jo. Všichni se těšíme, všichni známí a kamarádi.

Oficiálně přivítal hokejisty primátor Kladna. Slavný stříbrný grál zavítal do hokejového města poprvé, protože v letech 1991 a 1992, kdy jej získal Jaromír Jágr, ještě pohár necestoval. Tato tradice započala až v roce 1995. Po světě putuje maketa, originál přes 100 let staré trofeje stojí v Torontu v Síni slávy.

Na Sletiště dorazil pohár s mírným zpožděním, protože František Kaberle při přejezdu píchl. „Navíc Franta musel objezdit všechny svoje hospůdky. Má to náročné,“ pošťuchoval staršího kolegu pětadvacetiletý Vašíček, který vezme Stanley Cup do rodného Havlíčkova Brodu dnes.

Do Česka slavný stříbrný pohár zavítal už posedmé. Krátce před půl jedenáctou se s ním v letištní hale na pražské Ruzyni objevili Kaberle a Vašíček. Kaberleho doprovázela manželka i malá dcera, Vašíčka přítelkyně.

Jako první dostal Stanley Cup do opatrování obránce Kaberle. Člen hokejového rodu, který získal bezpočet titulů světových šampionů, rozšířil rodinnou sbírku o chvilky s mohutnou stříbrnou trofejí.

Schází jen olympijský titul
„Už mu schází jen olympijský titul,“ povzdechl si s úsměvem otec František Kaberle starší. „A ten asi už nevyhraje.“ Z letiště zamířil Stanley Cup na kladenský zimní stadion, kde se s pohárem potkal i Tomáš Kaberle. „Myslím, že se poháru nebude vyhýbat,“ usmíval se František Kaberle.

Poté kolona dorazila do Unhoště, kam obránce Kaberle rád zajde na osvěžení s Pavlem Paterou.

Právě Patera byl jedním ze zvědavých gratulantů, pozdvižení vyvolal pohár i v Kaberleho rodišti -vesničce Velké Dobré.

„Bylo tam dost lidí, hezké to bylo. Ale jsou důležitější věci,“ podotkl Kaberle starší.

Před odpolední akcí na Sletišti si oba hokejisté museli protáhnout ruce. Čekalo je totiž téměř 100 minut podepisování za hudebního doprovodu Michala Davida, které se před uplynutím plánované doby změnilo v nervózní strkanici.

Autor: