Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fuksa postoupil na MS přímo do finále, v bojích o medaile je také obr Dostál

Sport

  12:05aktualizováno  16:38
PRAHA - Kajakář Josef Dostál postoupil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Račicích do finále kilometrové trati. V semifinále na 500 m uspěly i deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková. V sobotním finálovém programu tak doplní kanoistu Martina Fuksu, který postoupil do bojů o cenné kovy na kilometru přímo z dopoledních rozjížděk. Dostál se v semifinále posunul do vedení v polovině trati a první místo už nepustil. Jízdu vyhrál o půl lodě před nejbližším soupeřem a na trati, na níž loni získal olympijské stříbro, tak patří k vážným adeptům na zlato.

Český kanoista Martin Fuksa v rozjížďce závodu MS na 1000 metrů. Vzadu Isaquias Queiroz. foto: ČTK

Stříbrný olympijský medailista na této trati nechtěl zopakovat chybu z Ria, kdy v rozjížďce začal volně a pak musel dotahovat, což ho stálo spoustu sil. S trenérem Karlem Leštinou se proto dohodli, že pojede hned od začátku. „Aspoň tu první dvěstěpadesátku rychle. Potom se držet na špici a kontrolovat závod,“ řekl.

Plán se povedl. „Čas byl docela dobrý na to, že foukal protivítr, a vzhledem k tomu, jaké jsem jel pocitově tempo,“ pochvaloval si mistr světa z roku 2014, který začal závodit s čepicí na hlavě.

Český kajakář Josef Dostál v rozjížďce závodu MS na 1000 metrů.

Vicemistr Evropy na kilometru Fuksa svedl boj o jedno postupové místo do finále s dalším favoritem Isaquiasem Queirozem z Brazílie. Trojnásobný medailista z loňských olympijských her v Riu de Janeiro měl většinu závodu navrch, ještě po třech čtvrtinách trati byl před Fuksou o více než dvě sekundy, čtyřiadvacetiletý český kanoista však mohutným závěrem dosáhl na vítězství a nemusí do semifinále.

Před rozjížďkou přitom společně s rodinným týmem uvažovali o tom, že by Fuksa úmyslně skončil druhý, aby ve finále nejel vedle dvojnásobného olympijského šampiona Němce Sebastiana Brendela. Queiroz měl tradičně rychlý start.

„Byl hodně přede mnou, ale v jednu chvíli jsem si řekl, že mi neujíždí. Nějakých 300 metrů do cíle jsem zkusil zafinišovat,“ řekl novinářům Fuksa. V tu chvíli ho začal povzbuzovat děda a probu

Deblkanoistky Ježová a Součková obsadily v semifinále poslední postupové třetí místo, o které se dělily s další posádkou. Do sobotní jízdy o medaile tak nastoupí deset lodí.

Nejdříve české reprezentantky figurovaly na čtvrté příčce, ale Ježová po dojezdu čekala na oficiální výsledek. „Říkala jsem si, že budu ležet na platě do té doby, než se to nepotvrdí. Říkala jsem si: Kdybych se zvedla, mohlo by to být to čtvrté místo. Takhle ještě mám naději,“ vyprávěla novinářům šestadvacetiletá kanoistka.

Matka českého reprezentanta Josefa Dosála Eva Dostálová v hledišti.

Slovenská kajakářka Ivana Mládková v semifinále závodu na 500 metrů.

Čekání jí přineslo radost, do finále Češky proklouzly v mrtvém závodě s Brazilkami. Na tisícinu sekundy shodný čas na takto důležité pozici Ježová ještě nezažila. „Nikdy ne takhle na tom zlomovém umístění, kdy se rozhoduje o tom, kdo jde do finále a kdo ne. Je to taková raritní situace, co se přihodilo,“ řekla.

Postup do finále MS představuje pro české závodnice splněný cíl. „Měly jsme highlight téhle sezony velké finále na deblu urvat,“ dodala Ježová. V desáté dráze není startovní blok, takže jednu loď bude držet rozhodčí. „Je to nezvyk, určitě. Vím, že se něco takového stalo asi na Evropě, že jednu loď drží na straně, ale je to hodně ojedinělé,“ doplnila.

Kajakářka Sofie Kinclová skončila v semifinále pětistovky, stejně dopadla deblkanoe Petr Fuksa, Daniel Kořínek.

Autor: