Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Funkcionáři nařídili opakování zápasu

Sport

  14:24
MOSKVA - Ruská basketbalová federace se rozhodla ke kroku, který nemá v novodobé historii tamní ligy obdoby. První zápas čtvrtfinálové série mezi Triumfem Moskevská oblast a Dynamem Moskva se bude opakovat.

Ruská basketbalová federace se odhodlala k netradičnímu kroku. foto: ČTK

Federace anulovala vítězství Triumfu 88:86, neboť po prozkoumání videozáznamu vyšlo najevo, že vítězný koš padl až po siréně. Poslední hod za tři body měl na svědomí Sergej Toporov z Triumfu a hlavní rozhodčí Sergej Bulanov. Vedení Dynama okamžitě podalo protest, s nímž uspěli.

Podle prezidenta moskevského celku Jevgenije Gomelského přišel jeho tým o vítězství vinou rozhodčích, kteří nedbale měřili čas. Zástupci Dynama upozornili, že jejich tým se ujal vedení 86:85 ve chvíli, kdy do konce zápasu podle časomíry zbývalo 0,3 vteřiny. Podle jejich názoru není ve fyzických možnostech hráčů v tak krátké době ještě dát další koš. Trenér Triumfu Stanislav Jeremin s tím částečně souhlasil, navrhoval ale, aby výsledek zůstal v platnosti a byli potrestáni jen rozhodčí. Po sedmihodinovém jednání funkcionářů basketbalové federace byl Bulanov potrestán ročním zákazem pískat ligové zápasy a komisař Vladimir Šamis byl diskvalifikován doživotně. Nový zápas se bude hrát v pátek, kdy se původně mělo konat další utkání play off.

V Rusku je všechno možné...
Deník Kommersant připomíná, že podobná událost se stala naposledy ještě v době existence Sovětského svazu. V roce 1989 ve druhém finále mezi kyjevským týmem Budivelnik a Žalgirisem Kaunas skóroval Alexandr Volkov z Budivelniku ve chvíli, kdy do konce zbývala desetina vteřiny. Tehdy rozhodčí koš neuznal, neboť došel k závěru, že zápas už skončil. Místo toho rozhodovalo prodloužení, které vyhrál litevský celek. Budivelnik se rozhodl protestovat tím, že odmítl nastoupit k rozhodujícímu třetímu utkání. Basketbaloví činovníci tehdy po dlouhých diskusích uznali, že Volkovův koš je platný a vítězem ligy se stal kyjevský celek.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč