Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Generálka na slalom nevyšla, Bank skončil v 'obřáku' až devatenáctý

Sport

  10:57aktualizováno  14:29
GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Ondřej Bank obsadil v obřím slalomu na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu 19. místo. Ze zlata se radoval lídr této disciplíny ve Světovém poháru Ted Ligety; šestadvacetiletý Američan teď dokončil na šampionátu první ze svých čtyř závodů.

Ondřej Bank. foto: Reuters

Pátému muži ze superkombinace Bankovi vyšlo lépe první kolo, po kterém figuroval na 12. příčce, třebaže na trati chyboval. "Měl jsem z toho dobrý pocit. Udělal jsem tam sice docela velkou chybu, ale nakonec to byla dobrá pozice, s kterou se dalo ještě něco udělat," řekl novinářům Bank. V druhé jízdě už tak úspěšný nebyl a zajel až dvaadvacátý čas.

I tak vybojoval na šampionátu již třetí umístění v elitní dvacítce, navíc jej čeká v neděli ještě oblíbený slalom speciál. "Nebyla ta druhá jízda ale vůbec ono. Neměl jsem pocit, že jedu úplně špatně, ale ta pista byla rozbitá a mě to v těch rýhách nějak nejde," uvedl Bank, který měl přitom na páté místo ztrátu pouze 1,1 sekundy. "Stačí malá chybička ve výjezdu na prudké části, ztratil jsem rychlost a rytmus a už to je v háji," prohlásil.

Ligety potvrdil, že je obří slalom jeho parádní disciplínou, ve které letos může získat již třetí křišťálový globus. Po prvním kole mu sice patřilo až čtvrté místo, druhou jízdu ale z favoritů zvládl nejlépe. Druhého Francouze Cypriena Richarda porazil v součtu o osm setin sekundy, třetí Pakušan Philipp Schörghofer zaostal o 43 setin. Po zlatu ze superkombinace měl k nejcennější medaili opět nejblíže Nor Aksel Lund Svindal, vedoucí pozici po prvním kole ale neudržel a skončil čtvrtý.

"Bylo vidět, že mu také ta rozbitá trať vůbec nesedla, na konci to už vůbec nejelo," komentoval to Bank. Další z českých reprezentantů Kryštof Krýzl dokončil závod na 31. místě s odstupem 3,16 sekundy za vítězem. Adam Zika ztratil 4,34 sekundy a byl 36., Martin Vráblík do druhého kola nenastoupil.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....