Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pogačarova královská tečka na Giru. Hirt si polepšil na osmé místo

Radost Tadeje Pogačara po vítězství ve 20. etapě Gira. foto: AP

Celý třetí týden italského Gira neskrýval Tadej Pogačar vítězné ambice pro sobotní dvacátou etapu. 184 kilometrů a dvojitý výšlap na Monte Grappa slibovaly velkolepé kulisy pro další triumf slovinského cyklisty. A když růžový muž týmu UAE skutečně zaútočil, stejně jako v předchozích pěti případech se ho soupeři ani nesnažili následovat. Jan Hirt se posunul z desátého na osmé místo celkového pořadí.
  17:44

Všichni jeho útok očekávali. Vždyť se ani netajil tím, že chce v sobotu znovu vyhrát.

Jeho domestici jako perfektně seřízený stroj mazali náskok uprchlíků přesně podle instrukcí svého velitele v růžovém dresu. Když usoudil, že je dostatečně nízký, vyrazil vpřed.

Dvacátá etapa Gira

Podrobná reportáž

A ani tentokrát se Pogačara žádný z jeho soupeřů nepokusil zastavit.

Tohle Giro je zkrátka jeho od druhé etapy, kdy zvítězil na Oropě, a ani na den o svou nedotknutelnost nepřišel.

Jen ji stále víc utvrzoval. Tak jako nyní, když sám během dvou kilometrů na svazích Monte Grappa najel na ostatní favority minutu náskoku a v klesání přidal další.

Do Bassano del Grappa tak přijížděl nejen jako šestinásobný etapový vítěz, ale také jako suverénní vládce letošního Gira, který si v neděli v Římě převezme Nekonečnou trofej.

Český zástupce v nejlepší desítce celkového pořadí Jan Hirt (Soudal – Quick Step) se dlouho držel ve skupině favoritů, po zvýšení tempa Rafalem Majkou (UAE) v závěru druhého stoupání na Monte Grappa ale zůstal v druhé půlce skupinky, která nabrala mírný odstup.

Když Pogačar zaútočil, dařilo se Hirtovi držet po boku Gerainta Thomase (Ineos), který na nejbližší Slovincovy pronásledovatele mírně ztrácel. Pod vrcholem Monte Grappa ale český závodník ztratil kontakt a zařadil se později do skupiny Thymena Arensmana (Ineos), se kterým dorazil do cíle na 13. místě více než tři minuty za Pogačarem.

Jak se vše odehrálo

V pláštěnkách kupředu. Do poslední horské zkoušky ročníku vyrazili cyklisté z Alpaga oblečení v pláštěnkách a hustý déšť je provázel celou první hodinu závodu. Na 182 kilometrů do Bassano del Grappa vyrazilo už pouze 142 jezdců, naposled musel závod opustit Andrea Piccolo z EF, který měl v pátek těžký pád.

Poslední únik. Nedělní slavnostní dojezd do Říma příliš šancí pro úspěch úniku nedává, a tak měli lovci etapových primátů v sobotu poslední příležitost k exhibici a honbě triumfu. Dlouho se na čele držela pouze dvojice Davide Ballerini (Astana) a Lorenzo Germani (FDJ), po čtyřiceti kilometrech se k ní připojilo dalších devět jezdců.

Tentokrát ne. Záhy ale bylo jasné, že jedenáctičlenná skupina s Pelayem Sánchezem (Movistar) nebo pátečním vítězem Andreou Vendramem (Ag2r) si tentokrát může nechat zdát o čtvrthodinovém náskoku, který dopřál peloton úniku předchozí den. Vyskládané UAE na čele totiž povolilo pouze dvouminutový odstup.

Nájezd na obra. Jakmile únik vjel na svahy Monte Grappa, oddělili se slabší a silnější vrchaři. Na čele už zůstali pouze Jimmy Janssens (Alpecin) a Alessandro Tonelli (Bardiani) a Sánchez. Zbytek uniklé skupiny postupně pohlcoval peloton, který se stále přibližoval.

Poprvé na vrcholu. Asi tři kilometry před cílem vystřelil z pelotonu Giulio Pellizzari (Bardiani) a těsně před vrcholem dostihl zbývající trio na čelo. Využil své rychlosti a vyhrál vrchařskou prémii. Peloton projel vrcholem o minutu později.

Pellizzari šokuje. Ve sjezdu se dua Pellizzari a Tonelli dokázal zachytit pouze Sánchez, brzy po konci klesání ale Tonellimu došly síly a druhé stoupání na Monte Grappa začínala už pouze dvojice. Záhy už dvacetiletému Italovi nestačil ani Sánchez a Pellizzari se osamostatnil. Navzdory tvrdé práci UAE ve skupině favoritů dokázal mladík držet dvouminutovou výhodu.

Očekávaný nástup. Jakmile ale nastoupil na čelo skupiny favoritů Rafal Majka, Pellizzariho náskok rychle klesal a když pak přišel očekávaný Pogačarův nástup, za necelý kilometr už jel Slovinec po Italově boku. Chvíli vydržel Pellizzari na zadním kole slavnějšího kolegy, na vrchol Monte Grappa ale dorazil Pogačar sám s téměř dvouminutovým náskokem na všechny ostatní.

Oslavenec nepanikaří. V sobotu slavil třicáté osmé narozeniny Geraint Thomas a nějakou dobu se zdálo, že ho čeká pořádně hořká oslava, protože po Pogačarově útoku nedokázal akceptovat tempo svého konkurenta v boji o pódium Daniela Martíneze (Bora). Velšský veterán ale nasadil své klidné konstantní tempo, kterým svůj odstup vytrvale mazal.

Nakonec žádné zemětřesení. Přestože na svazích Monte Grappa byli favorité roztroušeni po drobných skupinkách, třicetikilometrový sjezd do cíle dokázal hrozivé odstupy zmenšit, takže nakonec v první šestce celkového pořadí nedošlo k žádným změnám. Na slabý den doplatili naopak Romain Bardet (DSM) a Filippo Zana (Jayco AlUla). Francouz se propadl ze sedmé na devátou příčku a Zana první desítku opustil.

Cyklistický závod Giro d’Italia

20. etapa (Alpago - Bassano del Grappa, 184 km)

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 4:58:23, 2. Paret-Peintre (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe), 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious), 5. Rubio (Kol./Movistar), 6. Pellizzari (It./VF Group-Bardiani CSF-Faizané) všichni -2:07, ...13. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -3:08.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 76:22:13, 2. Martínez -9:56, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -10:24, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -12:07, 5. Tiberi -12:49, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -14:31, ...8. Hirt -18:05.