Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Giro d'Italia vyhrál i po pádu v závěrečné časovce Meňšov

Sport

  20:19
MILÁN - Ruský cyklista Denis Meňšov vyhrál Giro d'Italia. V dnešní závěrečné časovce v ulicích Říma ještě zvýšil svůj náskok před druhým Italem Danilem di Lukou, přestože kilometr před cílem upadl.

Radost vítěze. foto: ČTK

Před závěrečnou časovkou na 14,4 kilometru měl ruský člen stáje Rabobank dvacetisekundový náskok, navíc jízdu proti chronometru vyhrál už v rámci 12. etapy a byl opět favoritem. Předloňský král Di Luca však nechtěl dát kůži zadarmo a po třetině trati dokonce vedl. Na mokrých dlažebních kostkách však pomalu ztrácel, naopak Meňšov se držel mezi nejlepšími.

Zhruba 900 metrů před cílem mu však podklouzla galuska a musel se sbírat ze země. Díky rychlé pomoci a výměně kola ztratil jen několik sekund a v cíli nakonec na svého největšího soupeře najel dalších 21 sekund. "Nejprve jsem se lekl, ale dokázal jsem se uklidnit, neboť jsem věděl, že v tu dobu vedu o půl minuty (před Di Lukou)," svěřil se Meňšov televizi Rai.

Z prvenství v časovce se překvapivě radoval Litevec Ignatas Konovalovas o sekundu před Britem Bradleym Wigginsem. Meňšov skončil desátý a Di Luca šestnáctý.

"Můžu jenom říct dobrá práce. Byl nejsilnější v časovce a jedním z nejsilnějších v kopcích. Takže si to zaslouží," prohlásil Di Luca.

Jednatřicetiletý Meňšov se stal třetím ruským vítězem tohoto slavného závodu. V 90. letech se radovali jeho krajané Jevgenij Berzin a Pavel Tonkov.

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong obsadil při své premiéře na Giru v celkové klasifikaci 12. místo. I když sedmatřicetiletý Američan nevyhrál ani jednu etapu a nepomohl kolegům z Astany k celkovému triumfu, dokázal po více než tříleté závodní pauze opět držet krok s nejlepšími.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...