Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Golf čeká na návrat Woodse

Sport

  14:04
PRAHA - Víc než půl roku byl mimo hru, ale návrat velkého krále se už blíží. Nejlepší golfista světa Tiger Woods se po zranění pomalu vrací na greeny a možná už za měsíc se představí na prvním turnaji. Pro golf, který na absenci své největší hvězdy doplácí víc, než se čekalo, to má být spása.

Tiger Woods se po zranění opět usmívá. foto: ČTK

Třiatřicetiletý golfista loni v červnu jen dva dny po vítězství na US Open podstoupil už čtvrtou operaci levého kolena a od té doby se na golfových turnajích objevuje jen v roli hosta. 

Představte si, že by uprostřed sezony z kolotoče formule 1 vypadl Lewis Hamilton, nebo se před loňským finále fotbalové Ligy mistrů zranil hvězdný Cristiano Ronaldo. Právě takový scénář v golfu nastal. „Potřebujeme, aby se Tiger rychle vrátil,“ přiznal dokonce i Phil Mickelson, momentálně čtvrtý nejlepší golfista světa. „Tiger přitahuje sponzory i fanoušky. Golf má štěstí, že má takovou hvězdu.“ 

Když Woods hraje, sledovanost televizním přenosů je obrovská, ale stačí, aby jeho jméno zmizelo ze seznamu hráčů, a zájem diváků klesá. „Jeho absence má negativní dopad,“ potvrdil komisař zámořské PGA Tour Tim Finchem. Prioritou je dubnové Masters Například PGA Championship, vrchol loňské sezony, sledovalo v televizi nejméně diváků za posledních 36 let, co se sledovanost golfových turnajů měří. 

Příčinou je údajně zase Woods. „Když na turnaj nepřijede světová jednička, je to problém. Je to výjimečný hráč, každý automaticky čeká, že turnaj vyhraje,“ vysvětlil český golfový trenér Jiří Seifert. Woodsova popularita se však v době, kdy se golfista věnuje jen rehabilitaci svého operovaného kolena, stává pro golf zároveň prokletím. Diváci, které ke golfu lákal právě Woods, teď dokonale zastřižené trávníky a jamky netáhnou.

„Je škoda, že je golf spojován jen s jedním hráčem. Woodsova kariéra se jednou uzavře, ale golf se bude hrát dál. Fotbal taky neskončil, když kopačky pověsili na hřebík Pelé nebo Maradona,“ připomněl Jaromír Bosák, který golf komentuje v České televizi. Na nepřítomnosti Woodse tak vydělávají jen jeho rivalové. Woodsův náskok v čele žebříčku na druhého Sergia Garciu se ztenčil z 11,3 na pouhých 3,8 bodu.

 „Woods se určitě vrátí v dobré formě, ale je otázkou, co s ním udělá výpadek z turnajů,“ přemýšlel Seifert. Ačkoliv sám golfista zatím termín svého návratu neupřesnil, už dříve uvedl, že jeho cílem je účast na dubnovém turnaji Masters v Augustě. Očekává se však, že si ještě předtím koncem února zahraje na některém z menších turnajů. 

Rekonvalescence totiž běží podle plánu. „Vrátím se do PGA Tour, až budu cítit, že jsem připravený,“ prohlásil v úterý Woods na svých internetových stránkách. Paradoxně teď může být ještě lepší než v minulosti. Koleno, které ho omezovalo, je zpevněné, a navíc měl dost času na pečlivý trénink. „Zatímco ostatní museli objíždět turnaje, on byl v klidu,“ připomněl Seifert.

Tiger Woods:
Od roku 1996, kdy se stal profesionálem, vyhrál 14 turnajů masters a dalších 65 turnajů americké PGA Tour. Devětkrát byl zvolen golfistou roku a dosud si díky golfu vydělal 770 milionů dolarů. V pozici světové jedničky strávil více než deset let.

Autoři: ,