Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

GP Kanady se příští rok nepojede

Sport

  23:34
LONDÝN - V příští sezoně formule 1 se poprvé od roku 1987 nepojede Velká cena Kanady. Vyřazení závodu z kalendáře dnes oznámila Mezinárodní automobilová federace FIA. Nadcházející sezona mistrovství světa bude mít 18 závodů a nevyrovná rekordní počet 19 Grand Prix z roku 2005.

McLaren Mercedes pokutu ustojí. foto: ČTK

Velká cena Kanady se podle provizorního kalendáře pro příští rok zveřejněného v létě měla jet 7. června. Její místo podle agentury Reuters zaujme Grand Prix Turecka, která byla původně na programu v srpnu. Důvod absence Velké ceny Kanady FIA neuvedla.

Podle agentury AP stojí za vyřazením kanadského závodu, který se jel poprvé v roce 1967, neshody provozovatele okruhu Gillese Villeneuva a zástupců šampionátu. Tradiční Grand Prix hrozilo vyřazení už v roce 2004 kvůli zákazu tabákové reklamy v zemi, který připravil pořadatele o významný zdroj financí.

Po vyřazení montrealského podniku se v příštím ročníku mistrovství světa formule 1 neobjeví ani jeden závod v Severní Americe. Už v červenci byla z kalendáře vyřazena Velká cena USA, protože vedení FIA se nelíbilo, že organizátoři v Indianapolis, se netajili tím, že je pro ně prioritou slavný závod 500 mil v Indianapolis a formuli 1 nevěnovali tolik propagace.

Poprvé se příští rok představí formule 1 v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kde seriál 15. listopadu vyvrcholí.

Kalendář formule 1 na rok 2009:
29. března: Austrálie (Melbourne),
5. dubna: Malajsie (Sepang),
19. dubna: Bahrajn (Manáma),
10. května: Španělsko (Barcelona),
24. května: Monako (Monte Carlo),
7. června: Turecko (Istanbul),
21. června: Británie (Silverstone),
28. června: Francie (Magny-Cours),
12. července: Německo (Nürburgring),
26. července: Maďarsko (Budapešť),
23. srpna: Evropa (Valencie),
30. srpna: Belgie (Spa),
13. září: Itálie (Monza),
27. září: Singapur,
11. října: Japonsko (Fudži),
18. října: Čína (Šanghaj),
1. listopadu: Brazílie (Sao Paulo),
15. listopadu: Abú Zabí.

Autor: