Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Grafová s Agassim: Jsme lepší pár než Federer-Nadal

Sport

  11:11
PRAHA - "Jooo," zařval si Agassi a přispěchal polibkem pochválit svou manželku Steffi Grafovou za nádherný return. Ano, byla to klasická exhibice plná humoru a nadsázky, ale s výjimečným obsazením. Vždyť nejslavnější pár v historii tenisu se podobných akcí účastní vzácně. A přece ze svého umění zapomněly bývalé světové jedničky málo a mohly se v úterý večer v Praze publiku ukázat v plné parádě.

Andre Agassi si exhibici v Praze užíval. foto: Reuters

Pozadu přitom nezůstali ani jejich čeští soupeři – vítězka Wimbledonu 1998 Jana Novotná a Jiří Novák, někdejší pátý hráč žebříčku. Ať už si ti čtyři přehnaně dlouho pinkali na síti, vymýšleli "podrazy", hecovali se nebo předvedli povedený úder, necelých deset tisíc diváků v O2 areně nadšeně tleskalo. Jen chudák Novotná musela uhýbat, když na ni Agassi podával a na popud své životní partnerky začal vysílat ty nejsilnější servisy.

Tenisová exhibice Advantage Tennis IV v Praze

Novák (ČR) - Agassi (USA) 8:7 (7:4)
Novotná, Veselý - Mandlíková, Rumler 6:4
Novotná, Novák (ČR) - Grafová, Agassi (Něm./USA) 6:5 (7:4)

"Do toho zlato, přece mě v tom nenecháš!" volal o chvíli později a opíral se znuděně o raketu, když se držitelka 22 grandslamových turnajů trápila ve výměně s Novákem. A přestože americko-německý hvězdný pár nakonec prohrál, neztratil elán. "Jsme pořád nejlepší na světě. I kdyby se Roger Federer oženil s Rafaelem Nadalem," rýpnul si Agassi.

V jiném zápase došlo i na tradiční exhibiční moment, kdy si místo legendy zahrál malý podavač míčků. Byla to jedna z mála netenisových chvil boje Nováka proti Agassimu. Oba hrdinové k jediné dvouhře večera přistoupili se vší vážností. Šlo o nejlepší čistě herní podívanou. "Jirka mě šetří, nastal čas vyhrát," ušklíbl se Američan. Někdejší českou světovou pětku pak rozběhal, jak to dělával v dobách své největší slávy.

Andre Agassi a Jiří Novák na exhibici v Praze.

"Stojí na místě a já jen pobíhám ze strany na stranu," zlobil se naoko Novák, který Agassiho porazil během kariéry jen jednou ze šesti pokusů. Hned v úvodním zápase celé exhibice se utkaly Novotná s Hanou Mandlíkovou. A obě měly k ruce na pomoc nadějného mladíka. Ta první letošního vítěze juniorské části Australian Open Jiřího Veselého, její soupeřka méně známého Roberta Rumlera.

Každá z nich přitom přistupovala ke spoluhráči jinak. Mandlíková zvolila metodu biče, Novotná cukru. "Jana mě pořád chválila, je to hrozně hodná paní," chválil si Veselý. "To mně Hanka pořádně vynadala," smutnil naopak Rumler. Vyhrála vlídnost nad přísností.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!