Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Grönholm vyhrál nejtěsnějším rozdílem

Sport

  13:38
HAMILTON - Pouhé tři desetiny sekundy rozhodly o vítězství Fina Marcuse Grönholma v Rallye Nový Zéland. Na druhém místě skončil v nejtěsnějším závodu historie Sébastien Loeb z Francie, který v průběžném pořadí na finského jezdce ztrácí deset bodů.

Marcus Grönholm vyhrál závod na Novém Zélandu. foto: ČTK

Při 350 kilometrové délce soutěže představují tři desetiny sekundy rozdíl asi 7,5 metru. "To opravdu není moc, takhle těsné to nikdy nebylo. A naštěstí to byl náš den," řekl Grönholm, který na Novém Zélandu vyhrál podruhé za sebou a celkově už popáté.

Francouzský jezdec Citroënu vyhrál devět měřených testů, o jeden víc než jeho finský rival. Nakonec mu to ale nebylo nic platné. "Je to k zlosti, ale co můžu dělat? Byl to velký boj a on zvítězil, protože byl o trochu rychlejší," ulevil si Loeb, který před poslední rychlostní zkouškou ztrácel sedm desetin vteřiny a před vjezdem do cíle stáhl další čtyři. V průběhu dramatické třídenní soutěže vedl Grönholm nejvýš o 15 sekund.

Třetí na Novém Zélandu skončil už s více než stosekundovou ztrátou Grönholmův krajan a kolega z týmu Ford Mikko Hirvonen. Český jezdec Štěpán Vojtěch s produkčním mitsubishi se po páteční nehodě vrátil do soutěže s velkou ztrátou a obsadil 55. pozici.

Autoři: ,