Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Grónský úkaz: učitelka, prodavačka a účetní tvoří tým pro mistrovství světa

Grónská házenkářka Ivalu Bjergeová v duelu mistrovství světa proti Norsku foto: AP

Výsledek 11:43 působí ještě celkem přívětivě, když uvážíte, že neúspěšná země má jen 1 200 aktivních hráčů, zatímco vítězná 135 000. Utkání házenkářek Grónska a Norska na probíhajícím mistrovství světa skutečně bylo střetem trpaslíka s obrem. Nicméně poražené očekávaný debakl nerozesmutnil, už jen samotnou účastí na vrcholné akci totiž píšou obdivuhodnou pohádku.
  15:03

V týmu nemají ani jednu profesionální hráčku, reprezentantky se házené věnují po mimosportovním zaměstnání. Jedna pracuje jako učitelka, druhá jako prodavačka v obchodě, další vlastní společnost provozující taxi služby, některé ještě studují...

Teď jsou všechny na světovém šampionátu, který společně hostí Norsko, Švédsko a Dánsko. Po středeční porážce proti domácím obhájkyním titulu se v pátek střetnou s Jižní Koreou a skupinu uzavřou proti Rakousku.

Házenkářky Grónska startují mezi světovou elitou podruhé po premiéře v roce 2001, letos se kvalifikovaly díky triumfu na mistrovství Severní Ameriky a Karibiku. Rozhodující červnový zápas proti Kanadě navíc vyhrály na domácí půdě v hlavním městě Nuuk.

„Bylo to pro nás velmi emotivní,“ přiznala pro server olympics.com Ivalu Bjergeová, jež pracuje jako účetní v Dánsku. Ze stejné země pochází i reprezentační trenér Anders Friis, který oslavy postupu přirovnal k těm po vítězství dánských fotbalistů na mistrovství Evropy 1992.

„Auta jezdila po ulicích a troubila, z oken vlály grónské vlajky. Ze všech stran se na nás valila pozornost. Jsou to velmi hrdí lidé.“

Momentka z duelu mistrovství světa mezi házenkářkami Grónska (v bílém) a Norska

Polovina jeho svěřenkyň působí v klubech ve třetí dánské lize, zbytek hraje na Islandu, Faerských ostrovech, případně v domácí soutěži.

„Naši kvalitu bych přirovnal k opravdu dobrému týmu ve třetí dánské lize,“ sumarizuje kouč Friis, jenž u týmu působí šest let. „Teď jsme na největším házenkářském turnaji na světě a musíme si pamatovat, že máme být velmi pyšní a pokorní.“

Hráčky si účasti váží i vzhledem k tomu, že si musely vybírat dovolenou. „Nemáme žádné profesionálky, zatímco třeba Norky dělají všechny na plný úvazek jen házenou. Bude to pro nás těžké, musíme prostě bojovat až do konce a užívat si každý moment,“ zdůrazňuje Bjergeová.

Na šampionátu, na němž startují i Češky, které ve čtvrtek úvodní duel proti Kongu zvládly, postoupí z osmi čtyřčlenných skupin první tři týmy, celky na čtvrtých místech si spolu zahrají o Prezidentský pohár.

V něm by zástupkyně země, která má zhruba 56 tisíc obyvatel a na mistrovství vypravila speciálním letem přes 200 lidí, mohly nalézt přijatelnější výzvy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!