Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Ruský gymnasta Kuljak se za podporu útoku na Ukrajinu nestydí. Písmeno Z by si dal na hruď znovu

Sport

  9:18aktualizováno  10:19
Hrozí mu ztráta třetího místa ze Světového poháru v Dauhá. Hrozí mu taky dlouholetý zákaz startů na gymnastických akcích. Ruský gymnasta Ivan Kuljak si ale dál stojí za svým. Dál podporuje invazi na Ukrajinu a písmeno Z – symbol ruských vojenských sil by si na hruď připnul klidně znovu. Řekl to pro ruskou státní televizi RT.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak s písmenem Z na dresu. foto: Doha World Cup

O víkendu skončil na Světovém poháru v Dauhá na bradlech třetí.

A během soutěže nic nenasvědčovalo tomu, že by se Kuljak chystal jakkoliv provokovat. Jen do té chvíle, než přišel čas na slavnostní ceremoniál.

Ruský gymnasta na něj totiž přišel s připnutým písmenem Z na hrudi. Tedy se stejným znakem, který na Ukrajině mají ruské tanky a další vojenská vozidla. Nosí ho i příznivci Vladimira Putina.

Vyvolal tím vlnu zděšení a globální hněv.

Nosit takto okázale propagandistický symbol války, a ještě se u toho na stupních vítězů přihlouple usmívat, to nebyl nejchytřejší krok, který kdy udělal.

O to víc, když vedle něj stál vítězný Ukrajinec Ilja Kovtun.

Jeho gesto okamžitě začala řešit gymnastická federace, která momentálně zvažuje jeho vyloučení ze soutěže a dlouhodobý zákaz účastnit se mezinárodních akcí.

Kdekdo by se možná chytil za nos a uznal, že přestřelil.

Kuljak? Naopak, v úterý s ním udělala rozhovor ruská státní televize Russian Today. A 20letý gymnasta neprojevil ani trochu lítosti.

„Vůbec ničeho nelituju. Kdybych dostal další příležitost, tak si písmeno Z dám na hruď znovu,“ stojí si za svým.

Tenhle postoj nejspíš drží i proto, že loni absolvoval výcvik u ruské armády a má mezi vojáky několik přátel.

„To písmeno znamená ‚za vítězství‘ a ‚za mír‘. Nikomu nic zlého nepřeju, jen jsem vyjádřil svůj názor. Jako sportovec budu vždycky bojovat za vítězství a vždycky budu pro mír,“ dodal ruský gymnasta.

O jeho budoucnosti momentálně rozhoduje Mezinárodní gymnastická federace, která až po této soutěži vyloučila ruské a běloruské reprezentanty z mezinárodních soutěží.

Kdy se k závodění vrátí Kuljak, je nyní značně nejisté.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!